Política

La primera reunió conjunta entre ERC, JxCat i CUP acaba sense cap acord a tres dies de constituir-se el Parlament

Republicans i Junts constaten diferències tot i que perfilen la composició de la Mesa amb els anticapitalistes

La primera reunió conjunta entre ERC, JxCat i CUP ha acabat sense cap acord. Així ho confirmen a l’ACN fonts coneixedores de la trobada.

Quan falten només tres dies pel ple de constitució del Parlament –aquest divendres a les 10 hores–, les formacions independentistes continuen enrocades pel que fa a un acord de legislatura que inclogui la investidura del president de la Generalitat, així com una estratègia política per fer avançar el procés sobiranista, i un pla de xoc social i econòmic.

Segons les fonts, sí que s’avança en la composició de la Mesa, que es perfila amb integrants d’ERC, Junts i –per primera vegada– de la CUP. La formació de Carles Puigdemont manté que vol presidir el Parlament, opció que també defensen els anticapitalistes.

No hi ha discussió perquè la presidència del Govern la tingui el candidat d’ERC, Pere Aragonès. La cadira de presidència del Parlament, però, és un dels esculls de les converses. Tal com va avançar l’ACN, Junts considera que els pertoca el càrrec –en funció del repartiment de les dues últimes legislatures– i que, en cas contrari, qualsevol acord començaria “amb mal peu”.

Però la CUP també opta a presidir el Parlament, tot i que sembla que, a hores d’ara, el més possible és que la cadira recaigui finalment en JxCat. Per part de Junts, la seva cap de files al 14-F, Laura Borràs, sona tant per aquest càrrec com també per a la vicepresidència de la Generalitat.

Si Borràs preferís la cadira parlamentària, la líder del partit a Barcelona, Elsa Artadi, podria assumir el càrrec governamental, junt amb una conselleria econòmica.

Per altra banda, la CUP ha informat a través d’un comunicat que han posat damunt de la taula, en aquesta primera reunió a tres bandes, que una de les seves prioritats és que la futura Mesa garanteixi que a la cambra s’hi pot parlar de tot: “Davant les amenaces, discursos d’odi i coaccions de l’extrema dreta i davant les ingerències constant del TC, i que la CUP estaria disposada per a assumir la presidència del Parlament per tal de garantir-ho”.

Els anticapitalistes també han compartit amb ERC i Junts la “necessitat” d’arribar a compromisos “ferms” i a propostes “concretes” per fer front a la profunda crisi social, econòmica i democràtica que s’enfronta el país, amb objectius com la Renda Bàsica Universal, la regulació efectiva del preu de lloguer, potenciar el sector públic i virar la industrialització cap a una transició ecològica per generar treball estable i de qualitat, així com precisar l’exercici del dret a l’autodeterminació.

Les tres forces s’han emplaçat a mantenir més converses, tant al llarg d’aquesta mateixa tarda com els dies vinents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts