Política

Bárcenas torna a apuntar Rajoy, ara per la Kitchen

Assegura que l’excap del govern va encarregar al ministre Fernández Díaz l’operació parapolicial per robar-li proves de la caixa B

L’extresorer obre les compareixences telemàtiques davant la comissió d’investigació del Congrés

Luis Bárcenas va assenyalar ahir Mariano Rajoy com el responsable que va ordenar l’operació Kitchen, el 2013, per espiar-lo i robar-li documents que comprometien dirigents del PP. “És una suposició, però així ho crec”, va declarar al Congrés dels Diputats.

L’extresorer dels populars va començar la seva compareixença telemàtica davant de la comissió parlamentària que investiga el cas Kitchen –un dispositiu parapolicial de seguiment de l’entorn de Bárcenas finançat amb diners públics– dient que s’acollia al dret de no declarar per no perjudicar la causa –parcialment secreta i que investiga l’Audiencia Nacional –, però, després, va respondre a algunes de les preguntes que li va fer el portaveu del PSOE.

Així, va anar desgranant la seva opinió sobre els autors de la trama, començant per l’exministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, qui, segons les seves suposicions, va ordenar l’operació a l’exsecretari d’estat de Seguretat Francisco Martínez, perquè aquest últim “no podia tenir un interès personal a ordenar una investigació d’aquestes característiques sense tenir el suport del seu superior”. Fernández Díaz –hi va afegir Bárcenas– va actuar, al seu torn, seguint ordres de “les persones que ocupaven la direcció del PP i de Mariano Rajoy”.

L’extresorer va admetre que va ser ell qui va gravar un àudio en el moment en què lliurava a Rajoy diners de la presumpta caixa B del partit i uns documents amb aquesta comptabilitat, que l’expresident del govern, segons va assegurar, va destruir tot seguit “espantat” i sense saber que ell en guardava una còpia. Aquestes proves li haurien estat robades en l’operació Kitchen.

És la segona vegada en menys de deu dies que l’extresorer del PP, que va recordar que s’ha “penedit públicament” dels delictes que ha comès tant per la vulneració de la llei electoral com pel finançament irregular del partit, carrega contra Rajoy i l’antiga direcció popular.

Ho va fer el 9 de març passat, durant la segona i última jornada de declaració davant l’Audiencia Nacional com a acusat en el judici sobre la presumpta caixa B del partit. En aquella ocasió, va acusar de “covardia” exdirigents populars per no haver “donat la cara” i no haver reconegut el finançament irregular del PP. Bárcenas es va mostrar convençut que la sentència acreditarà que els seus famosos “papers” són “certs”. I sobre la responsabilitat d’aquesta comptabilitat opaca, va afirmar: “No entra al cap de ningú que algú d’un partit pugui, autònomament, crear una estructura d’aquestes característiques sense el control de ningú.”

L’home del maletí

Interpel·lat per Pablo Echenique (Unides Podem), va corroborar que l’advocat Javier Iglesias, que sempre ha definit com un emissari del PP, li va prometre, estant en presó provisional, que si parlava del finançament del partit la seva dona aniria a presó i que si, per contra, guardava silenci, l’exministre de Justícia Alberto Ruiz-Gallardón seria destituït en el darrer Consell de Ministres abans de les vacances i a ell li arxivarien la causa “per nul·litat”.

Després de Bárcenas, havia de comparèixer ahir Miguel Bayo, funcionari adscrit a la policia, anomenat “l’home del maletí”, que s’encarregava de recollir els diners en metàl·lic dels fons reservats del Ministeri de l’Interior i de portar-los a la direcció adjunta operativa de la policia. Minuts abans que comparegués ahir davant de la comissió d’investigació es va saber que Bárcenas havia obtingut el seu primer permís penitenciari de dotze dies. El va aprovar el jutge de vigilància penitenciària de l’Audiencia Nacional, que va rebutjar la concessió del tercer grau. Bárcenas compleix una condemna de 29 anys pel cas Gürtel a la presó madrilenya de Soto del Real. El 25 de març hauran de comparèixer davant la comissió del Congrés el coronel de la Guardia Civil i exdirector del Gabinet de Coordinació i Estudis del Ministeri de l’Interior Diego Pérez de los Cobos i Manuel Morocho, inspector cap de la policia i responsable de la investigació sobre la Gürtel.

LES FRASES

Fernández Díaz [va seguir les ordres de] les persones que ocupaven la direcció del PP i de Mariano Rajoy
No entra al cap de ningú que algú pugui crear, de forma autònoma, una estructura així [caixa B] sense el control de ningú
El tribunal acreditarà que els papers són certs [...] D’aquí a uns mesos, ho sabrem
Luis Bárcenas
EXTRESORER DEL PP

L’expresident declararà per Gènova

Redacció

L’expresident espanyol Mariano Rajoy i la seva exministra María Dolores de Cospedal s’hanafegit a altres antics càrrecs del PP que declararan per videoconferència en el judici sobre el pagament de la reforma de la seu del partit conservador del carrer Génova de Madrid amb diners de la suposada caixa B. Així ho va acordar ahir l’Audiencia Nacional en una interlocutòria en què accepta les peticions de dos exdirigents del PP, la de l’expresident del Senat Pío García Escuderoi la de l’exministre de Justícia José María Michavila, tots dos citats com a testimonis en el judici. El tribunal continua així el mateix criteri que va adoptar dimarts en relació amb altres testimonis com l’expresident del govern espanyol José María Aznar, que també declararà la setmana vinent per via telemàtica. Els magistrats adopten aquesta decisió davant els escrits presentats, en què s’invocava l’article 14.1 de la llei 3/20 amb data del 18 de setembre. Aquesta norma estableix que fins al 20 de juny de 2021, constituït el jutjat o tribunal a la seva seu, tots els actes processals es faran preferentment mitjançant presència telemàtica, sempre que es disposin dels mitjans tècnics per fer-ho possible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona