Política

Escòcia

Esquerda dins el sobiranisme

SNP, una guerra fratricida

Salmond trasllada la disputa amb Sturgeon a les urnes creant un partit per aconseguir una “majoria superindependentista” en els comicis de maig

Obliga els votants a triar mentre l’unionisme es frega les mans

L’inesperat anunci d’Alex Salmond de crear un nou partit per a les eleccions escoceses de maig ha traslladat la guerra fratricida dins del Partit Nacional Escocès (SNP) dels tribunals a les urnes. És una disputa entre els que, com Salmond, volen accelerar el procés d’independència i no esperar el permís de Londres per convocar el referèndum i els que, com Sturgeon, van més lents i busquen l’autorització de Londres. Sturgeon promet una nova consulta si guanya, però no en fixa la data.

En la presentació de l’Alba (que significà Escòcia en gaèlic), Salmond va assegurar que hi ha alternatives al llum verd de Londres que persegueix Sturgeon. “També hi ha el plebiscit, l’acció legal internacional, les manifestacions pacífiques al carrer, la voluntat popular”, va explicar. I va deixar clar que l’objectiu del nou partit és “aconseguir una supermajoria independentista”, no quedar-se vots de l’SNP. Per entendre això, cal comprendre com funciona el sistema electoral escocès, que dificulta obtenir una majoria absoluta.

Els 129 diputats del Parlament d’Edimburg s’escullen en dues votacions. En la primera, els partits presenten candidats per districtes, en què el més votat es queda l’escó. Així s’escullen 73 diputats. Els 56 restants surten d’una votació en què es trien llistes de partits, no candidats en particular. Hi ha 8 regions, on s’escullen 7 candidats a cadascuna. L’Alba només es presentarà al vot per llistes electorals i presentarà quatre candidats a cadascuna de les 8 regions. Així, els vots de l’SNP que es quedi seguiran en mans independentistes. Es preveu que l’SNP obtingui el 43% dels vots per llistes (per candidats està per sobre del 50%). L’Alba es quedaria amb un 7% d’aquests (7 escons) i entre un 1 i 2% del vot laborista i conservador. Només l’SNP de Salmond va obtenir majoria absoluta amb aquest sistema. Va ser el 2011, amb la promesa d’ un referèndum i va forçar Cameron a permetre’l. Ara, ho vol repetir, però amb majoria independentista. La pregunta és: si passa, s’asseuran a la mateixa taula Sturgeon i Salmond a dialogar? “Hi ha preguntes importants sobre la conveniència del retorn de Salmond a un càrrec públic pels dubtes que ha generat la seva conducta [acusació d’abusos sexuals de què va ser absolt als tribunals], però això ja ho decidirà el votant”, va dir Sturgeon. I va avisar: “Les eleccions no són cap joc.”

La guerra legal no ha acabat. Salmond vol demandar la cap de gabinet de Sturgeon per les acusacions d’abusos sexuals. Però la popularitat de Salmond ha caigut fins al 14% entre la població i al 16% entre els votants de l’SNP. Ja hi ha un transvasament de votants cap a l’Alba. El més prominent és l’exministre de Justícia escocès Kenny MacAskill. Diversos diputats de l’SNP han criticat el nou partit. Els unionistes es freguen les mans. El líder conservador, Douglas Ross, proposa una coalició unionista. Els comicis de maig seran més plebiscitaris que mai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona