Política

L’OMS creu que la Covid-19 té l’origen en els animals

L’organització veu “extremament improbable” que la pandèmia l’hagi desencadenat una fuita de laboratori

Els Estats Units desconfien de l’informe perquè ha estat controlat per la Xina

Un estudi conjunt de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i la Xina sobre els orígens de la Covid-19, que s’ha de publicar avui i que va avançar ahir Associated Press, afirma que l’origen més probable del virus es troba en els ratpenats, que el van transmetre als humans a través d’un altre animal. L’estudi veu, en canvi, “extremament improbable” la hipòtesi d’una fuita de laboratori. Les troballes de l’esborrany ofereixen, però, poca informació nova sobre com va sorgir el virus i deixen moltes preguntes sense respondre.

Els científics confien que l’informe sobre els orígens del virus ajudi a prevenir futures pandèmies, però alhora provoca molts recels perquè hi ha el temor que la Xina hagi amagat informació per evitar responsabilitats en l’origen de la pandèmia. De fet, la publicació de l’estudi s’ha ajornat en diverses ocasions per presumptes pressions de Pequín. Una investigació d’Associated Press de l’any passat va revelar que el govern xinès havia controlat tots els passos de la recerca sobre els orígens del virus.

“Tenim reticències sobre la metodologia i el procés que ha seguit aquest informe, com ara el fet que el govern de Pequín se suposa que ha ajudat a escriure’l”, va dir el secretari d’Estat nord-americà, Anthony Blinken, en una entrevista recent amb la CNN. La Xina va rebutjar ahir aquests recels i el portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers xinès, Zhao Lijian, va acusar Washington de voler “exercir pressió sobre els membres del grup d’experts de l’OMS criticant l’informe”.

L’informe es basa en una visita que un equip internacional d’experts de l’OMS va fer a Wuhan, la ciutat xinesa on es va detectar per primer cop la Covid-19. No s’esperava que la missió identifiqués la causa natural exacta de l’origen del virus, ja que això és una incògnita que sol trigar anys a resoldre’s. De fet, encara no se sap, després de quaranta anys d’investigació, quina espècie de ratpenat hi ha en l’origen de l’Ebola.

En l’esborrany obtingut per Associated Press, els investigadors descriuen diverses hipòtesis sobre l’origen de la Covid-19. La que veuen més probable és que s’hagi transmès dels ratpenats als humans a través d’un altre animal. En segon lloc, que els ratpenats l’hagin transmès directament als humans.

LES FRASES

Tenim reticències sobre la metodologia i el procés que ha seguit aquest informe
Anthony Blinken
secretari d’estat dels EUA
Els EUA miren d’exercir pressió sobre els membres del grup d’experts de l’OMS
Zhao Lijian
portaveu del ministeri d’afers estrangers xinès

La CE confia que els fons arribaran sense retards

La Comissió Europea confia que la decisió del Constitucional alemany de suspendre temporalment la ratificació del fons de recuperació “no n’alterarà el calendari”. Un portaveu comunitari va dir que continuen amb la previsió que els estats membres tindran ratificada la decisió a finals del segon trimestre de l’any. Cal que els 27 socis ratifiquin la decisió per permetre a la CE emetre deute per finançar el fons de 750.000 milions d’euros. El TC alemany va admetre divendres un recurs contra el fons de recuperació. Entre els opositors hi ha la ultradretana Alternativa per a Alemanya i grups que consideren que viola els tractats europeus perquè obre la porta al deute comú.

Berlín estudia centralitzar la gestió de la Covid

El ministre d’Interior alemany, Horst Seehofer, va avisar ahir que revisarà la legislació actual perquè el govern federal agafi les regnes de la lluita contra la pandèmia, en lloc de deixar-les als lands. La cancellera, Angela Merkel, ja havia advertit la vigília que Berlín podria centralitzar les competències atès el repunt del nombre de contagis.

El cap d’Exteriors brasiler presenta la dimissió

El ministre d’Exteriors del Brasil, Ernesto Araújo, va renunciar ahir al seu càrrec, després d’haver rebut fortes pressions de sectors polítics afins al president Jair Bolsonaro, que el van acusar d’obstaculitzar l’accés a les vacunes contra la Covid-19. Araújo ha criticat la vacuna xinesa i va ser un ferm aliat de l’expresient dels EUA Donald Trump.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia