Política

Catalunya rep 45,7 milions d’euros del fons de dependència

L’Estat recupera aquest fons, eliminat el 2012 pel PP, i transferirà 283,2 milions d’euros a les comunitats

Catalunya rebrà 45,7 milions d’euros del pressupost que l’Estat transferirà a les comunitats autònomes per reforçar l’ajut a la dependència. L’Estat compta amb un pla de xoc de 600 milions d’euros que inclou la recuperació d’un fons per a les comunitats, que era un dels compromisos adquirits pel govern de coalició. El Consell de Ministres va aprovar la distribució de 283,2 milions d’euros d’aquest fons, suspès el 2012 per les retallades al sistema de dependència que va fer el govern del Partit Popular. Amb aquesta aportació es pretén que les comunitats apliquin més mesures per reduir les llistes d’espera, millorar la qualitat dels serveis i les condicions laborals dels treballadors. Catalunya rebrà d’aquest fons una quantitat de 45.752.957,46 euros, un 16,16% del pressupost total. La comunitat més beneficiada és Andalusia, amb 53.427.263,86 euros (18,87%).

Aquestes quantitats estan destinades a subscriure “convenis bilaterals en els quals es recolliran les mesures que les comunitats autònomes aplicaran el 2021 per donar compliment al pla de xoc”, va explicar Pablo Iglesias, vicepresident segon i ministre de Drets Socials, en el seu últim dia en el càrrec abans de dedicar-se a la candidatura de Podem a les eleccions a la Comunitat de Madrid. Amb la recuperació del “nivell acordat”, el pressupost del 2021 ha elevat una mitjana del 17% les quanties del “nivell mínim” (les transferències que l’Estat fa mes a mes a les comunitats per cada persona depenent atesa) fins als 320 milions d’euros. El ministeri, que passarà a dirigir Ione Belarra després de la sortida d’Iglesias, té el compromís d’incrementar en els comptes del 2022 i 2023 quantitats similars per aconseguir l’objectiu fixat en el pla de xoc de dependència, amb la reducció d’un 75% de les llistes d’espera.

Ni el País Basc ni Navarra no figuren en el repartiment d’aquest fons, atenent el seu règim de concert econòmic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia