Política

Putin firma la llei que li permet retenir el poder dos mandats més, fins al 2036

És el darrer pas d’una reforma constitucional a mida

Rússia reforça la seva capacitat militar amb l’assaig d’un nou torpede a l’Àrtic que amenaça els EUA

Vladímir Putin va promulgar finalment ahir la llei que li permetrà continuar al Kremlin fins al 2036, ja que li dona el dret a presentar-se a la reelecció en dues ocasions més.

La promulgació arriba després que la cambra baixa i el Senat aprovessin formalment la llei i sanciona una de les reformes de la Constitució aprovades en referèndum el juliol passat, la que permet al cap del Kremlin, al poder des del 2000, tornar a disputar dos cops més la presidència, el 2024 i el 2030.

La firma de Putin, el darrer tràmit d’una polèmica modificació de la carta magna per perpetuar-se en el poder, va coincidir ahir amb les revelacions de la cadena nord-americana CNN que Rússia assaja un nou armament en una zona de l’Àrtic amb l’objectiu de reforçar la seguretat de la seva costa nord i garantir una ruta marítima clau entre Àsia i Europa. L’emissora cita experts en armament i fonts occidentals per informar de les proves d’un torpede anomenat Poseidon 2M39, equipat amb un reactor nuclear. Aquest torpede estaria dissenyat per superar, sense ser detectat, les defenses costaneres dels EUA. L’arma tindrà una capacitat de diversos megatons i el seu impacte causaria onades radioactives que deixarien inhabitables durant dècades franges costaneres, segons fonts oficials russes. Ja al novembre, l’aleshores secretari d’Estat adjunt, Christopher A. Ford, va dir que el Poseidon està concebut per “inundar ciutats de la costa nord-americana amb tsunamis radioactius”. La CNN es fa ressò d’unes declaracions del cap dels serveis noruecs d’intel·ligència, el vicealmirall Stensönes, que assegura que el Poseidon està en fase de proves i que la seva influència anirà més enllà de la regió on s’està provant, l’Àrtic.

Moscou justifica els moviments a la frontera ucraïnesa

Redacció

Moscou va acusar ahir Kíev de no respectar les mesures previstes en els acords de pau de Minsk per posar fi al conflicte del Donbass, escenari les darreres setmanes de reiterades violacions del precari alto el foc entre l’exèrcit ucraïnès i les milícies separatistes prorusses. La reacció de Moscou va arribar l’endemà que els EUA denunciessin la concentració de tropes russes a la frontera amb Ucraïna. “Al nostre territori, realitzem les activitats que considerem necessàries”, va replicar Serguei Riabkov, viceministre rus d’Exteriors rus. La setmana passada, el president ucraïnès, Vladímir Zelenski, va alertar sobre l’augment de la presència militar russa a la frontera i va mantenir la seva primera conversa telefònica amb el president dels EUA, Joe Biden, que li va manifestar el seu suport davant l’“agressió de Rússia”. Kíev també ha demanat maniobres conjuntes amb l’OTAN per evitar les provocacions russes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia