Política

El relleu de Cuevillas obre un nou front en les negociacions

Junts insta ERC a votar Madaula a la mesa i recorda que l’acord permet fer canvis

Els comuns insten els republicans a reunir-se per elegir Ferro

Maragall no fa fàstics a governar en solitari

La renúncia del secretari segon de la mesa del Parlament, Jaume Alonso-Cuevillas, que encara no s’ha fet efectiva, i el seu anunciat relleu per la diputada Aurora Madaula han afegit un nou front a les ja complexes converses entre ERC i JxCat per assolir un pacte d’investidura. La presidenta de la cambra, Laura Borràs, va instar ahir els republicans a complir l’acord sobre la mesa que inclou respectar les rotacions que hi vulgui introduir cada partit, i confia que això no afectarà les negociacions, tot i que, en espera de veure com evolucionen, descartava obrir ja aquesta setmana una nova tanda amb els grups per tornar a convocar un ple d’investidura, ara sí definitiu. Qui va ser candidata de Junts el 14-F va admetre que el relleu de Cuevillas és producte del malestar intern, i que ja s’havia pactat arran de la seva abstenció en la delegació de vot de l’exiliat Lluís Puig, abans que qualifiqués de “bestiesa” exposar-se a ser inhabilitats per la tramitació de mocions simbòliques. “Qualsevol petit sotrac és millor asfaltar-lo i continuar avançant”, resumia a Catalunya Ràdio.

Els republicans, mentretant, ahir van guardar silenci sobre si avalaran el relleu, i es van instar a decidir-ho en una reunió de la direcció que no avançaven quan seria. Això sí, va ser reveladora la conversa a Twitter en què l’exdiputat Gerard Gómez del Moral recordava que l’acord per fer presidenta Borràs anava lligat a la investidura d’Aragonès, que “encara no ha passat”, i el diputat i negociador de Junts Francesc de Dalmases li replicava: “Pere Aragonès serà president amb els vots de Junts, queda clar? Ara bé, podem mirar de fer un acord de govern amb qui ha de ser al govern o no.” D’ERC ahir només va parlar, a TVE, el cap a Barcelona, Ernest Maragall, que va dir que estan “disposats” a governar en solitari, o amb la CUP, i que lamenta que hi hagi una “resistència” a acceptar que ERC ha “guanyat” i pugui liderar una nova etapa.

Per la seva banda, els comuns, que han presentat el diputat Lucas Ferro per rellevar Cuevillas, van demanar una reunió amb ERC per explorar aquesta possibilitat, i van insistir en un pacte d’esquerres a quatre, ja que no veuen factible ser en un govern només amb ERC i la CUP, que seria “massa feble”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia