Política

La UE pressiona Erdogan per reconduir la relació

Li promet més ajudes si manté la desescalada al Mediterrani els pròxims tres mesos

Li exigeix respectar els drets humans i la Convenció d’Istanbul per combatre la violència contra les dones

La Unió Europea (UE) dona gairebé tres mesos a Turquia per demostrar que el seu canvi d’actitud cap als socis europeus va de debò. En un intent per calmar les agitades aigües al Mediterrani oriental, els caps del Consell Europeu, Charles Michel, i de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, van traslladar ahir al president turc, Recep Tayyip Erdogan, una nova oferta per reconduir la relació, deteriorada en l’últim any.

“Esperem que aprofiti l’oportunitat”, deia ahir Michel en acabar la reunió presencial a Ankara, convocada pel mandat de les capitals europees de refer ponts amb els turcs. Recentment, Erdogan ha fet gestos per desescalar el conflicte amb Grècia i Xipre per una reserva de gas, i la UE està disposada a donar-li més incentius econòmics per pacificar la zona. A canvi, reclama al president turc una estabilitat “sostenible” a la regió i no un simple moviment tàctic per lucrar-se. Per això, el club europeu deixa Erdogan en període de prova els pròxims mesos abans de materialitzar les promeses. La Comissió posa com a esquer una “modernització” de l’acord duaner, més “mobilitat” per als turcs i la pròrroga del finançament vinculat al pacte migratori del 2016. Unes propostes que, almenys de cara a la galeria, es mantenen volgudament ambigües i sense data.

“Les millores de les últimes setmanes s’han de demostrar”, va exigir primer Von der Leyen, que defensa una cooperació “progressiva, proporcional i reversible” depenent de com respirin els turcs. En funció dels passos que faci Ankara al Mediterrani oriental, Brussel·les anirà modulant l’oferta, que passarà pel filtre dels líders europeus en la reunió d’alt nivell del 24 de juny. Erdogan té gairebé tres mesos per convèncer-los.

“Volem avançar cap a una millor relació, però estem al principi d’aquest camí, els mesos que venen demostraran fins on podem arribar junts”, va dir ahir Von der Leyen, deixant en mans del turc el grau d’acostament al bloc europeu.

Drets humans

La UE va reiterar ahir que Turquia també ha de fer passos en el camp dels drets humans. “Ens preocupen molt els últims esdeveniments pel que fa a la llibertat d’expressió i a la repressió de partits polítics. També la sortida del Conveni d’Istanbul”, va assegurar Michel. Tant ell com Von der Leyen van alertar el president turc d’aquest malestar, però sobretot van mantenir una “discussió intensa” sobre l’estripada del conveni per combatre la violència contra les dones.

“No l’hem convençut, però l’hem apressat a revertir la seva posició”, va admetre ahir l’alemanya, sense aclarir si és una condició indispensable per concedir noves ajudes.

LES FRASES

Esperem que aprofiti l’oportunitat [nova oferta per refer la relació]
Charles Michel
PRESIDENT DEL CONSELL EUROPEU
Les millores de les últimes setmanes s’han de demostrar
Ursula von der Leyen
PRESIDENTA DE LA COMISSIÓ EUROPEA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia