Política

El Mossad estaria al darrere d’un ciberatac contra una planta nuclear iraniana, segons mitjans israelians

L’apagada a les instal·lacions de Natanz no haurien estat un accident sinó un sabotatge

Iran denuncia que es tracta d’un acte de “terrorisme nuclear” que busca dinamitar les negociacions per salvar l’acord de 2015

Un ciberatac del servei d’intel·ligència israelià Mossad estaria al darrer de l’apagada elèctrica que ha patit aquest diumenge la planta nuclear iraniana de Natanz, segons han informat alguns mitjans de comunicació d’Israel.

Els canals 11 i 13 de televisió han explicat que, segons “fonts d’intel·ligència occidentals”, l’apagada no ha estat un accident sinó que l’ha provocat un atac informàtic israelià executat pel Mossad. Segons aquestes cadenes, l’incident ha provocat danys significativament més grans que els notificats per les autoritats iranianes.

Aquesta informació coincideix amb un canvi en la descripció de l’episodi per part de l’Organització de l’Energia Atòmica d’Iran, que primer l’ha descrit com a “incident” que no ha causat danys i més tard l’ha qualificat de “terrorisme nuclear”.

Si es confirma aquesta tesi, aquest seria el segon atac d’aquest tipus en menys d’un any contra les instal·lacions nuclears de Natanz, que ja van patir un cas de sabotatge al juliol de 2020, i que diverses fonts van atribuir al Mossad.


“Terrorisme nuclear”
El govern de l’Iran ha denunciat que el tall elèctric a la planta d’enriquiment d’urani és un “acte terrorista” que busca dinamitar les negociacions en curs per salvar l’acord nuclear de 2015.

El cap de l’agència atòmica iraniana, Ali Akbar Salehi, ha instat l’Organisme Internacional de l’Energia Atòmica (OIEA) a “actuar contra aquest terrorisme nuclear” i ha advertit que el seu país “es reserva el dret de prendre accions contra els autors” de l’atac.

“Per frustrar els objectius dels autors d’aquest atac terrorista, la República Islàmica d’Iran continuarà desenvolupant amb determinació la tecnologia nuclear”, ha subratllat.

El succés s’ha produït en una zona de la xarxa de distribució elèctrica de Natanz, una planta d’uns 100.000 m2 situada al centre del país i construïda a vuit metres sota terra per evitar atacs.

El portaveu de l’agència atòmica del país, Behruz Kamalvandí, ha assegurat que l’incident “no ha provocat ferits ni contaminació”, i que les seves causes estan “sota investigació”.

Segons el portaveu, només s’ha produït un tall d’electricitat, sense especificar si ha afectat a tota la instal·lació o només a una part.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul