Política

Madrenas i Plana neguen cap responsabilitat en el Bloom

Subratllen que era un projecte propi del parc científic i que el consistori només hi havia de controlar els ajuts europeus

No veuen risc d’haver de tornar la subvenció i s’està treballant per resoldre el conveni

“L’Ajuntament no era el responsable ni del projecte ni de la gestió econòmica; ho era el parc. Segons el conveni, només havia d’assumir el control de la subvenció europea.” L’actual alcaldessa de Girona i regidora de Promoció Econòmica del 2011 al 2015, Marta Madrenas, va defensar ahir en la compareixença en el ple sobre el centre Bloom, el projecte 3D obert al Parc Científic i Tecnològic de la UdG el 2012, que el consistori va fer només de tramitador per als ajuts europeus i que el control del compliment dels requisits per als ajuts va ser “perfectament gestionat”, com va acreditar el 2016 la resolució de la Generalitat de finalització de l’operació. En resposta a les preguntes de l’oposició, va deixar clar que “no hi ha cap responsable polític” ja que “tot el que s’hi feia era iniciativa i responsabilitat del parc”. Madrenas va recordar que era un projecte engegat durant el govern socialista i va insistir en la seva voluntat de “lleialtat institucional” i d’ajudar a impulsar el parc científic amb un projecte ideat pel mateix parc, tot i que, quan es va obrir, quatre anys després d’idear-se, “ja es veia que el 3D anava a la baixa”. Va subratllar que la comissió de seguiment era per al conveni i no per a la gestió, cosa que va fer que Bea Esporrín (PSC) pengés a Twitter fotos de l’acord de la comissió en què indicava el contrari.

Tant Madrenas com la regidora de Promoció Econòmica des del 2015, Glòria Plana, van subratllar com a fet destacat que el parc entrés en concurs de creditors, possibilitat no prevista en el conveni. Això va afectar, per exemple, la comissió de seguiment del conveni. Plana, que no veu risc que s’hagi de tornar cap ajut, va negar que el Bloom no tingués cap activitat com va dir l’administrador concursal el 2018. De fet, va explicar que consten ingressos de 64 entitats, 54 de les quals són empreses privades.

Béns desapareguts?

Madrenas i Plana van dir que el parc encara pot restituir els 135 objectes que el 2019 es va veure que no eren “al lloc on estaven dipositats” i es van negar a dir que han desaparegut en espera d’un informe de Promoció Econòmica “que està a punt de ser entregat” i després del qual es procedirà també a la resolució del conveni, en què ja s’està treballant. Madrenas va dir que no voldria haver de demanar responsabilitats al parc, per la seva situació, però que si cal ho farà. De tota manera, Plana va afirmar que els béns comprats el 2011 per 1,6 milions van “evolucionar molt ràpidament i el 2015 el valor residual de tot ja era zero”.

El 2020 es van ingressar 8 milions menys del previst i se’n van gastar 4 més

La pandèmia va fer miques “totes les previsions” l’any passat, va explicar ahir la tinenta d’alcalde d’Hisenda, Maria Àngels Planas, que va detallar que la liquidació del pressupost del 2020 determina que el consistori va ingressar uns vuit milions menys del previst i va tenir un increment de les despeses d’uns quatre milions. Entre les partides d’ingressos més afectades, va destacar les escombraries (600.000 euros menys), les zones blaves i verdes (700.000), les escoles (400.000) i el transport públic (800.000). En el camp de les despeses, va remarcar l’augment del 50% en els ajuts d’emergència (d’un milió a un milió i mig). Només es va executar el 74% del pressupost, fet que Planas va admetre que cal millorar.

La pandèmia va fer que es trenqués la tendència a reduir el deute, tot i que de manera lleu. El 2020 es va tancar amb un deute viu del 37,5%, un punt i mig per sobre del 2019 (36%), quan s’havia reduït deu punts respecte al 2018 (46%). Planas, que va criticar un cop més no haver rebut “ni un sol ajut directe” de l’Estat –“ens hem sentit sols i abandonats”–, va dir que van mantenir el període mitjà de pagament per sota dels deu dies.

D’altra banda, l’alcaldessa, Marta Madrenas, va anunciar que el consistori recorrerà contra la sentència que va anul·lar l’adjudicació de la ràdio municipal. Hi estan “absolutament disconformes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona