Política

Iran

L’Iran acusa Israel de l’apagada a la planta nuclear de Natanz i promet venjança

El ministre iranià d’Afers Estrangers, Mohammad Javad Zarif, va responsabilitzar ahir Israel del tall d’electricitat a la planta d’enriquiment d’urani de Natanz i va prometre que el seu país es venjarà mitjançant el desenvolupament nuclear. “Els sionistes volen venjar-se dels nostres èxits en el camí de l’eliminació de les cruels sancions, però nosaltres no ho permetrem i ens venjarem dels sionistes per aquestes mesures”, va subratllar Zarif davant el Parlament.

Els canals 11 i 13 de la televisió israeliana ja van informar que, segons “fonts d’intel·ligència occidentals”, l’apagada va ser causada per un ciberatac israelià executat pel Mossad i va causar danys significativament més grans que els que van notificar les autoritats iranianes. Si es confirmés, seria el segon atac d’aquest tipus en menys d’un any contra Natanz, després d’un cas de sabotatge el juliol del 2020 que va provocar un incendi en una sala de muntatge de centrifugadores i del qual diverses fonts van acusar Israel.

L’incident de diumenge, qualificat per l’agència atòmica iraniana de “terrorisme nuclear”, coincideix amb negociacions a Viena per salvar l’acord nuclear del 2015 entre l’Iran i sis grans potències i aixecar les sancions dels EUA contra Teheran. Aquestes converses, en les quals participen els EUA per primera vegada des de la seva retirada del pacte el 2018, encara que de manera indirecta, continuaran la setmana vinent per tractar que tant Washington com Teheran retornin a l’acord. Israel és un ferm detractor d’aquest pacte i, com va dir ahir el ministre de Defensa israelià, Benny Gantz, el seu país continuarà “treballant amb els EUA per garantir que qualsevol nou acord amb l’Iran eviti una escalada nuclear a la regió i protegeixi l’Estat d’Israel”.

L’apagada, que no va causar ferits ni contaminació, es va produir en una zona de la xarxa de distribució elèctrica de Natanz, una planta d’uns 100.000 metres quadrats situada al centre del país i construïda vuit metres sota terra per evitar atacs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia