Política

Sánchez obre la batalla pels fons mirant al cotxe elèctric

Preveu 13.200 milions per al vehicle i la mobilitat

Espera crear 800.000 llocs de treball

Manté la pugna amb Madrid pels impostos

Bel dubta que s’executin 27.000 milions inclosos en el pressupost

La campanya electoral madrilenya ha despertat la vocació de comparèixer en el president espanyol, Pedro Sánchez, i ahir per segon dimarts consecutiu va voler ser ell qui posés cara als bons auguris amb un llançament oficial de la batalla pels fons de la UE. En l’avantsala de rebre una mànega keynesiana de 140.000 milions que obrirà una disputa entre sectors productius però també entre comunitats, Sánchez va anunciar vint inversions, i la principal és de 13.200 milions, amb el focus en la mobilitat sostenible i el cotxe elèctric. Les altres grans partides són la rehabilitació d’habitatge i regeneració urbana (6.820 milions), la modernització de l’administració (4.315 milions) i un pla de digitalització de les pimes (4.066 milions).

L’última gran injecció que és viva en la memòria recent és el pla E de José Luis Rodríguez Zapatero a partir del 2008, però, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ahir Sánchez va subratllar l’excepcionalitat històrica del moment amb el fons de la UE Next Generation. “El pla de recuperació és la més gran oportunitat per a Espanya des de la seva entrada a la UE; operacions com aquesta es presenten un parell de vegades en un segle, i no la deixarem passar”, es va comprometre. Que a diferència del 2008 no s’imposi la recepta de l’austeritat i les retallades sinó el bazuca keynesià hauria de contribuir en dos punts al PIB i crear 800.000 llocs de treball en sis anys, segons Sánchez.

Detalls, avui al Congrés

Si bé va voler ser ell qui protagonitzés l’anunci, tots els partits esperen que sigui avui al Congrés, en un ple monogràfic, quan el president espanyol aporti els detalls i la lletra petita del repartiment dels fons. I això posa en guàrdia tothom, perquè en el passat més recent Sánchez ja ha demostrat que és capaç de centrar els focus d’una jornada amb nous anuncis estrella que després triguen setmanes a concretar-se al Consell de Ministres, i més encara a arribar a plasmar-se en convocatòries. L’últim cas és el fons d’ajuda a sectors afectats per la Covid de 11.000 milions, anunciat el 24 de febrer, convalidat el 24 de març al Congrés –amb el vot a favor d’ERC, el vot en contra de Junts i l’abstenció del PDeCAT– i que encara no ha tingut cap convocatòria formal per accedir-hi.

El pla de 70.000 milions inicials –rep el pompós nom oficial de pla de recuperació, transformació i resiliència– destinarà el 39% dels fons a la transició ecològica, el 29% a transició digital, el 10,5% a educació i formació, i un 7% a R+D+I durant el període 2021-2023, i constarà de 110 inversions i 102 reformes. “Tenim un horitzó d’esperança extraordinària. Hi ha un pla que ja està en marxa i ho tindrem tot llest per desenvolupar-lo l’endemà que s’aprovi a Brussel·les”, va dir Sánchez.

Sense por a l’arbitratge de la Junta Electoral, el president espanyol no va desaprofitar l’escenari de La Moncloa per entrar en el cos a cos amb Isabel Díaz Ayuso a quatre dies del tret de sortida de les eleccions del 4 de maig, i va renovar la seva intenció d’“harmonitzar” els impostos autonòmics “en interès de tots”. A Madrid, i gràcies a la supressió de l’impost de patrimoni (per la via de bonificar-lo al 100%), hi ha 18.500 contribuents que s’estalvien de mitjana 54.000 euros (1.000 milions anuals), un greuge amb els catalans i la resta que és vist com a competència deslleial o dúmping fiscal aprofitant l’efecte seu. L’anunci de Sánchez de voler apujar els impostos a l’elit madrilenya contrasta amb la veu del candidat socialista a Madrid, Ángel Gabilondo, que promet respectar els actuals tributs tal com els té Ayuso si és president.

En espera de concreció en el ple d’avui, el portaveu del PDeCAT al Congrés, Ferran Bel, va recordar a Sánchez que a mitjan abril encara no hi ha “cap tipus de concreció sobre convocatòries específiques d’assignació de fons europeus”. “Se’ns fa pràcticament impossible creure que s’executaran els 27.000 milions que hi ha previstos en els pressupostos”, va denunciar Bel, que espera que avui al Congrés Sánchez doni una xifra i l’impacte que pot tenir en el PIB “la no execució”. Tant Gabriel Rufián (ERC) com Míriam Nogueras (Junts) i Mireia Vehí (CUP) van desconvocar ahir l’habitual roda de premsa dels dimarts quan hi ha junta de portaveus al Congrés, i es van guardar les seves rèpliques a Sánchez per avui en el ple.

LA FRASE

El pla és la més gran oportunitat des de l’ingrés a la UE, això es presenta un parell de vegades en un segle
Pedro Sánchez
president espanyol

LA XIFRA

140.000
milions
(la meitat dels quals en injeccions directes) estan en joc en el repartiment estatal dels fons de la UE.

Tensió per la pensió i l’allargament de l’edat real de jubilació

El govern espanyol intenta que la música de fons que acompanya els fons de la UE –mantenir la reforma laboral i reformar les pensions– no protagonitzi el debat, però al mateix temps el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha obert el ball de la condicionalitat i la tempesta d’idees sobre la jubilació ha posat en guàrdia tothom, fins i tot el soci de coalició: Unides Podem. “Només donarem suport a una reforma que protegeixi els pensionistes. Si pretén ampliar el còmput a 35 anys, haurà de comptar amb els vots del PP”, rebatia Aina Vidal (Podem) a Escrivá.

L’endemà que el ministre plantegés un xec de fins a 12.060 euros per cada any que el cotitzant endarrereixi la jubilació, Pedro Sánchez va voler aclarir ahir que el seu govern no elevarà l’edat legal de jubilació –ara de 66 anys– sinó l’edat efectiva, que està prop dels 64,5 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia