Política

Condemnen a presó els líders prodemocràcia de Hong Kong

Un tribunal dicta penes de fins a divuit mesos de privació de llibertat contra nou activistes per haver participat en una protesta no autoritzada el 2019

Ho considera un “desafiament directe a l’autoritat”

Un tribunal de Hong Kong va condemnar ahir nou destacats activistes prodemocracia, entre ells el magnat dels mitjans de comunicació Jimmy Lai, a penes de fins a divuit mesos de presó per haver organitzat una massiva manifestació durant les protestes antigovernamentals de l’agost del 2019, que van desencadenar una aclaparadora ira repressiva de Pequín. A quatre dels activistes els va ser suspesa la pena per la seva avançada edat, entre ells l’advocat Martin Lee, de 82 anys, considerat el “pare de la democràcia” a l’illa.

Entre els altres acusats, també declarats culpables i sentenciats a penes d’entre 12 i 18 mesos de presó per la jutgessa titular del tribunal de Kowloon Occidental, Amanda Jane Woodcock, figuren l’exdiputat Leung Kwok-hung; el vicepresident del Partit Laborista, Lee Cheuk-yan, i l’advocada i exdiputada Margaret Ng, de 73 anys. La coneguda lletrada va pronunciar el seu propi al·legat final de defensa, clamant a favor de la llibertat d’expressió i de reunió pacífica. Però la jutgessa Woodcock va considerar que aquesta protesta, com moltes altres de registrades el 2019, va pertorbar la circulació i que el seu caràcter pacífic no podia servir d’excusa.

Segons dicta la sentència, aquell 18 d’agost la policia de Hong Kong només havia autoritzat una concentració al parc Victoria de la ciutat, però els organitzadors van decidir executar el seu pla original i la manifestació va desembocar en una marxa que els advocats defensors van intentar justificar assegurant que els seus clients pretenien evitar aglomeracions. La jutgessa Woodcock va argumentar que els condemnats van prendre “la decisió conscients de violar la llei”, la qual cosa “és greu tenint en compte la volatilitat d’aquells dies”.

“El cas suposa un desafiament directe a l’autoritat policial i a la llei i l’ordre. La marxa va ser premeditada i va causar interrupcions de trànsit. I, encara que va ser pacífica, existia el risc latent que acabés amb episodis violents”, hi va afegir. El mateix tribunal va dictar poc més tard una altra sentència contra Lai i els activistes Lee Cheuk-yan i Yeung Sum pel seu paper en una protesta que va tenir lloc uns dies després, el 31 d’agost del 2019. Per aquesta última mobilització, Woodcock va imposar a Lai una pena de vuit mesos de presó, però només en complirà dos. Així doncs, Lai haurà de passar un total de catorze mesos a la presó.

Jimmy Lai, que semblava tranquil durant la lectura de la sentència, s’enfronta a sis càrrecs més, dos dels quals van ser imposats segons la nova llei de seguretat nacional del país i que podrien comportar cadena perpètua per al magnat dels mitjans de comunicació. Aquesta setmana, el diari Apple Daily, propietat de Lai, va publicar una carta manuscrita, enviada des de la presó, en què afirmava que “és responsabilitat nostra, dels periodistes, buscar justícia. Sempre que no ens enceguin les temptacions injustes, sempre que no deixem que el mal actuï a través de nosaltres, estem complint la nostra responsabilitat”.

Aquestes condemnes són un altre revés per al debilitat moviment prodemocràcia de l’excolònia britànica, que s’enfronta a una repressió sense precedents de les autoritats de Pequín i de Hong Kong per les demandes de més democràcia en aquest territori teòricament semiautònom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona