Política

Brussel·les veu la nova proposta de reforma del CGPJ “en línia” amb l’Estat de Dret

La Comissió Europea apressa l’executiu espanyol perquè triï els nous membres de l’òrgan de govern dels jutges

La vicepresidenta de Valors i Transparència de la Comissió Europea, Vera Jourová, ha afirmat aquest dilluns que la nova proposta de reforma del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que treballa el govern d’Espanya està “en línia” amb la normativa vigent.

Jourová ho ha dit després de reunir-se amb el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i ha afegit que la reforma, que preveu limitar els poders del CGPJ quan té membres amb el mandat caducat, “compleix amb l’Estat de Dret i amb els equilibris necessaris” entre el poder legislatiu, l’executiu i el judicial. Una reforma d’aquest tipus, ha dit també, “fa encara més necessària” l’elecció de nous membres perquè l’òrgan de govern dels jutges pugui desenvolupar el seu rol “de manera plena”.

Jourová ha recordat a Campo que aquesta mena de reformes haurien d’anar acompanyades sempre “d’àmplies consultes, també amb la Comissió de Venècia”, i s’ha mostrat satisfeta amb el fet que el ministre de Justícia espanyol li ha assegurat que el govern de Pedro Sánchez no tirarà endavant la reforma presentada prèviament, amb la qual la Comissió Europea tenia “preocupacions serioses”. Per això la vicepresidenta espera que “sigui retirada aviat”.

Cal recordar que en una primera proposta el govern espanyol apostava per canviar les majories per triar els nous vocals del CGPJ, en un intent d’esquivar el bloqueig del PP que fa més de dos anys que dura. Davant les crítiques que va recollir, també de la Comissió Europea, aquella proposta es va suspendre dies després de presentar-la.

Finalment el Congrés ha aprovat a principis d’aquest any una altra reforma que en aquest cas limita les funcions del CGPJ quan té el mandat caducat, que és la que ara Jourová veu “en línia” amb l’Estat de Dret.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia