Política

Aval renovat a Janssen

L’Agència Europea del Medicament diu que el vaccí monodosi és segur i que el risc que provoqui una trombosi és “molt baix”

J&J reprèn l’entrega de vials a la UE després d’haver-la paralitzat una setmana

L’Agència Europea del Medicament (EMA) reafirma l’aval científic a la vacuna de Janssen després de revisar vuit casos “greus” de trombosi amb trombocitopènia entre més de set milions de vacunats als Estats Units. Igual que amb AstraZeneca, el regulador de la Unió Europea (UE) assegurava ahir que el vaccí és segur i només afegirà un avís d’aquest “efecte secundari infreqüent” en el prospecte.

Amb aquesta garantia científica, els governs europeus tenen via lliure ara per reprendre l’administració de l’únic antídot monodosi contra la Covid-19. La majoria la van suspendre fa una setmana a petició de la mateixa companyia. L’executiu espanyol n’era un i estava en espera de l’EMA per desbloquejar 146.000 dosis. En canvi, governs com ara el francès no l’havien paralitzat, perquè, de fet, l’agència sempre n’ha defensat l’ús.

Després d’examinar els casos en coordinació amb les autoritats nord-americanes, els científics de l’EMA van concloure ahir que el risc de tenir una trombosi estranya amb Janssen és “molt baix”. “Estem segurs que es pot administrar adequadament”, va assegurar ahir la directora de l’EMA, Emer Cooke, en una roda de premsa per explicar la revisió dels científics.

El regulador europeu veu important avisar els ciutadans sobre aquesta reacció, encara que sigui molt minoritària, per poder-la detectar a temps. Els vacunats amb Janssen hauran d’estar atents als símptomes més habituals, com poden ser “falta d’alè, dolor al pit, inflor a les cames, dolor abdominal, mal de cap persistent, visió borrosa o petites taques de sang sota la pell on no s’ha injectat la vacuna”. Si presenten aquesta reacció durant les tres setmanes posteriors a la injecció, han de buscar immediatament un metge per evitar complicacions.

Com AstraZeneca

“Els casos revisats són molt similars als detectats amb la vacuna d’AstraZeneca”, va admetre ahir l’EMA. També s’han produït en persones menors de 60 anys i la majoria eren dones. Atès que les dues vacunes utilitzen la tècnica de l’adenovirus, els científics no descarten que tingui relació amb les trombosis estranyes, però és “massa aviat” per confirmar-ho.

“Tampoc podem dir si la de Janssen presenta més o menys risc que la d’AstraZeneca”, puntualitzava ahir Sabine Straus, cap del comitè de seguretat de l’EMA, i remarcava que, al cap i a la fi, són dos antídots diferents.

Amb Janssen tampoc s’han pogut detectar factors de risc, com ara l’edat, el gènere o l’historial mèdic del pacient. Per tant, es pot posar a tots els majors de 18 anys. En canvi, l’EMA podria estar més a prop de limitar els grups de població més exposats a les trombosis estranyes en el cas d’AstraZeneca. A finals d’aquesta setmana preveu aportar un perfil més detallat dels afectats i donar una guia més clara als governs. Brussel·les espera que així es pugui homogeneïtzar el criteri per posar el vaccí d’AstraZeneca i superar el desgavell actual.

La Comissió confia que el dictamen dels experts sobre Janssen permeti reactivar-ne l’administració a tot el territori. De fet, l’eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides, va apressar les capitals a fer el pas: “L’EMA és clara.”

Per la seva banda, Johnson & Johnson reprèn ja la distribució de la vacuna a la UE, després d’haver-la aturat quan només feia un dia que havia iniciat les entregues. La multinacional promet els 200 milions de dosis comprades per Brussel·les, però no ha confirmat encara que arribaran els 55 milions previstos inicialment entre abril i juny.

L’executiu europeu va demanar un avançament a Pfizer-BioNTech de 50 milions de dosis preventivament i, per tant, si J&J i la resta finalment compleixen els compromisos, el bloc europeu podria haver vacunat més del 60% de la població a les portes de l’estiu.

8
casos
de trombosi greu als EUA entre més de 7 milions de vacunats amb Janssen.
55
milions
de dosis del seu vaccí ha promès enviar Johnson & Johnson a la UE entre abril i juny.

L’examen a l’Sputnik va per llarg

Natàlia Segura Raventós

L’Sputnik té encara un llarg camí per entrar a l’òrbita europea. L’Agència Europea del Medicament (EMA) va avisar que la revisió de la vacuna russa és encara “en una fase inicial”. El regulador de la UE la va començar a examinar a principis de març, però encara no ha rebut els estudis amb les dades sobre possibles efectes secundaris. “No hem vist les dades de farmacovigilància”, va admetre ahir la cap de l’EMA quan li van preguntar si s’han detectat casos de trombosis estranyes en vacunats amb l’Sputnik, desenvolupada amb la tècnica de l’adenovirus com AstraZeneca i Janssen. L’EMA no pot dir encara si el vaccí rus també pot causar aquest efecte secundari “infreqüent” perquè no ha rebut les dades necessàries per estudiar-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia