Política

Europa i l’Àrtic van viure el 2020 l’any més càlid des que se’n tenen registres

L’informe anual sobre l’estat del clima europeu alerta de les conseqüències de l’escalfament del planeta

La capa d’ozó va recular a l’hemisferi nord

Europa va viure el 2020 l’any més càlid de què es té constància i algunes parts de l’Àrtic siberià van registrar 6 graus centígrads per sobre de la mitjana, segons l’informe anual Estat del clima europeu (ESOTC 2020) publicat ahir pel Servei de Canvi Climàtic de Copèrnic (C3S).

La quarta edició d’aquest informe detalla les condicions climàtiques a nivell mundial i europeu durant l’any passat, i mira de “trencar la bretxa entre la ciència i la societat”, segons va assenyalar el director de serveis de Copèrnic al Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Mitjà Termini, Jean-Noel Thépaut. L’estudi posa de manifest que les temperatures a Europa continuen la seva trajectòria d’escalfament, i que, a escala mundial, el 2020 és un dels tres anys més càlids des que se’n tenen registres, un rècord que s’ha superat consecutivament des de fa sis anys.

En el cas d’Europa, el 2020 la temperatura anual va pujar 0,4 °C per sobre dels anys més càlids de l’última dècada, especialment a la tardor i l’hivern, quan es va assolir un nou rècord amb un augment de 3,4 °C respecte de la mitjana del període de referència, del 1981 al 2010.

La científica sènior de Ciències del Clima de Copèrnic i editora en cap de l’ESOTC 2020, Freja Vamborg, va advertir sobre la situació registrada al nord-est d’Europa, que va viure un any 2020 “especialment càlid”, amb hiverns que van superar en fins a 9 °C la mitjana habitual, un augment que va tenir conseqüències en zones properes al mar Bàltic, on amb prou feines va nevar.

L’informe indica que el nord-oest d’Europa va experimentar l’any passat una de les primaveres “més seques dels últims anys”, després d’haver viscut un hivern de pluges intenses. Aquest canvi es va veure reflectit en la descàrrega fluvial de la conca del Rin, la més reduïda des que n’hi ha registres. No obstant això, a principis d’octubre del 2020 va arribar la tempesta Àlex, amb pluges “inusualment elevades” que van triplicar la mitjana habitual de precipitacions, van batre rècords diaris en països com el Regne Unit i França, i fins i tot van provocar inundacions en algunes regions d’Europa occidental.

Mentrestant, l’Àrtic siberià “s’està escalfant a un ritme més alt que la resta del planeta”, va alertar Vamborg, que hi va afegir que el 2020 va ser “per un gran marge” l’any més càlid fins avui, amb temperatures fins a 6 °C més altes del que és habitual. Al març, a més, es va produir un “vòrtex polar” de gran magnitud en aquesta regió, que va donar lloc a un esgotament rècord de la capa d’ozó a l’hemisferi nord.

LA XIFRA

6
graus
per sobre de la mitjana va pujar la temperatura en algunes parts de l’Àrtic l’any 2020.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona