Política

ESTAT ESPANYOL

Lleuger avantatge electoral per a les esquerres a Madrid, segons el CIS

Una enquesta ràpida feta pel Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) retalla la còmoda victòria que el sondeig de març atorgava al Partit Popular en les eleccions a la Comunitat de Madrid del proper 4 de maig. La desaparició de Ciutadans, en no aconseguir el mínim legal, afavoreix el percentatge de les esquerres, que ara superarien, encara que per només dos punts, el PP i Vox.

La presidenta de la comunitat, Isabel Díaz Ayuso, guanyaria, amb un 36,7% dels vots i entre 54 i 56 escons, mentre que el mes passat li atribuïen 59 escons. Un PP en mans d’una extrema dreta –que creix fins als 11 o 13 escons– podria sumar la majoria absoluta (69 diputats), però només a la part alta de la forquilla. Per la part baixa, es quedaria amb 65 diputats. Vox incrementa notablement l’expectativa de vot, des del 5,4% del març fins a un 8,2%. Els votants de les dues formacions abastarien el 44,9% de l’espectre electoral.

El bloc conformat per les diferents esquerres creix en percentatge. Així, estarien a davant, amb una suma del 46,9% dels vots. Dos punts més que fa un mes. L’escenari tendeix a un possible empat. El PSOE també perdria vots, i passaria dels 38 a un màxim de 36 escons. Més Madrid n’obtindria entre 22 i 24, i Podem, entre 11 i 13. Per la part alta d’aquest sondeig, les esquerres sumen 73 escons, i per la baixa, 67. El sondeig manté la caiguda al buit de Ciutadans, que no obtindria representació, amb el 4,6% dels sufragis. Un fet que complica les expectatives de la majoria absoluta que busca Isabel Díaz Ayuso.

En un escenari tan obert, cal destacar que un 19,6% dels enquestats asseguren que “encara no” saben qui votarà, i un 3,2% diuen que s’abstindran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona