Política

Biden s’arremanga pel planeta

El president dels EUA anuncia que reduirà les emissions a la meitat pel 2030

La UE aplaudeix el retorn de Washington a la lluita contra el canvi climàtic i la Xina i Rússia refermen el seu compromís

Si alguna cosa tenia clara Joe Biden quan va arribar a la presidència era que els Estats Units havien de tornar al multilateralisme, a la cooperació internacional, als acords globals. Els EUA havien de tornar a ser una referència mundial, recuperar la posició de privilegi i lideratge per excel·lència. I la manera més fàcil de demostrar-ho i deixar enrere els quatre anys de Donald Trump era a través de la lluita contra el canvi climàtic.

Al retorn als Acords del Clima de París, tercer decret que va signar com a president, s’hi ha sumat una administració que ha tornat a “fer cas de la ciència” i a preocupar-se pel medi ambient. El compromís és tan intens que ahir Biden va ser l’amfitrió de la Cimera de Líders pel Clima, una trobada virtual amb els principals actors globals que ha de servir de prèvia de la cimera de l’ONU sobre el tema del novembre a Glasgow, i en què Biden va aprofitar per posar sobre la taula el compromís ferm dels EUA en la lluita contra el canvi climàtic.

La prova més clara: la renovació dels objectius nord-americans. “Els Estats Units s’encaminen a reduir els gasos amb efecte d’hivernacle a la meitat a finals d’aquesta dècada. Aquí és cap a on ens dirigim com a nació”, va dir Biden: una reducció de fins al 52% l’any 2030 agafant com a referència les emissions del 2005. O, vist d’una altra manera: gairebé dobla l’aposta a què es va comprometre Barack Obama en la signatura inicial dels Acords de París. La fita final és que, el 2050, els Estats Units assoleixin la neutralitat d’emissions.

“El cost de la inacció s’està acumulant”, va advertir. Per a la Casa Blanca, és un “imperatiu moral” però també econòmic: la Casa Blanca fa dies que intenta vendre un paquet d’infraestructura basat en l’economia i energia verda. “Particularment els que diem que representem les economies mundials més importants, hem de fer un pas endavant”, va dir Biden.

Brussel·les, alleujada

El retorn de Washington al primer pla de la lluita contra el clima va ser rebuda com una benedicció per les potències europees, òrfenes del lideratge nord-americà en l’era Trump. “És una bona notícia per al món”, va dir el president del Consell Europeu, Charles Michel. “És molt bo tornar a tenir els EUA al nostre bàndol en la lluita contra el canvi climàtic”, hi va afegir la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

Els objectius nord-americans són menys ambiciosos que els de la Unió Europea, que dimecres es va comprometre a retallar emissions com a mínim en un 55% el 2030, i molt enrere del Regne Unit, que les reduirà en un 68% el 2030 i en un 78% el 2035. Tot i això, el primer ministre britànic, Boris Johnson, va assegurar que el pla de Washington és un “punt d’inflexió”.

Un dels grans èxits de la cimera de Biden va ser que va reunir totes les grans potències mundials, incloses la Xina i Rússia. Dos països que no van celebrar tant el retorn dels EUA al lideratge mundial en el tema climàtic, i que van aprofitar per recordar els compromisos que ja havien adquirit fa temps i els passos que estan fent en aquest sentit. El president rus, Vladímir Putin, va dir que Rússia s’està “acostant amb una responsabilitat completa” a complir els objectius que s’havia imposat; el seu homòleg xinès, Xi Jinping, va reafirmar el compromís del seu país de descarbonitzar-se el 2060: un objectiu menys ambiciós que Washington o Europa, però amb una visió semblant: “Protegir el medi ambient és protegir la productivitat, i millorar el medi ambient és millorar la productivitat”, va dir Xi, amb la mateixa mirada cap als beneficis econòmics d’un gir cap a polítiques verdes.

Com en totes les trobades mundials d’aquesta mena, qui menys coses es va guardar al pap i no va estalviar paraules d’alarma va ser el secretari general de l’ONU, António Guterres, que va insistir que el món està “a la vora del precipici”. “Ens cal un planeta verd, però estem en alerta roja”, va advertir.

Els líders mundials tampoc es van estalviar la crítica de Xiye Bastida, una activista indígena mexicana que va queixar-se de la falta d’ambició dels polítics i va descriure el problema del canvi climàtic com a fruit del colonialisme i el capitalisme.

LES XIFRES

52
per cent
de les emissions vol reduir d’aquí al 2030 els Estats Units, segons va dir ahir Joe Biden.
55
per cent
es compromet a retallar la Unió Europea des d’ara fins al 2030. El Regne Unit, un 78%.

Thunberg esbronca el Congrés

En paral·lel a la cimera del clima organitzada per la Casa Blanca, l’activista climàtica Greta Thunberg testificava davant la Cambra de Representants dels Estats Units. El seu discurs punyent contra les elits polítiques es va tornar a fer sentir, amb acusacions als polítics d’”ignorar” la crisi climàtica i amenaçant que, si els líders mundials no fan la seva feina, la seva generació agafarà les regnes del repte. “Fins quan us creieu que podreu ignorar la crisi climàtica [...] sense que ningú us obligui a retre comptes?”, va preguntar Thunberg, que va advertir els legisladors nord-americans que les futures generacions, les que hauran de patir les conseqüències de la inacció contra el canvi climàtic, seran les que escriuran els llibres d’història.”Vostès han de decidir com volen ser recordats. El meu consell –va concloure– és que triïn de manera intel·ligent”, i hi va afegir que els activistes climàtics “no es rendiran sense lluitar”. Thunberg es va enfrontar diversos cops a l’anterior president dels EUA, Donald Trump.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs