Política

Puigdemont insta a preparar-se per doblegar la “paret” de l’Estat i deixar-la enrere per sempre

L’expresident creu que Catalunya es tornarà a trobar davant una paret “més aviat que tard”

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha instat a estar preparats per trobar la manera de doblegar la “paret” de l’Estat quan Catalunya se la torni a trobar davant. Una situació que, segons ha augurat, serà “més aviat que tard” perquè l’estat espanyol, segons ha dit, no té cap canvi d’actitud i res fa pensar que hagi après lliçons dels errors. En el marc de la presentació del seu audiollibre Els dies clau (Penguin Random House), ha remarcat que, aquesta vegada, es tracta de deixar la paret enrere per sempre. L’expresident ha intervingut de manera telemàtica en un acte que s’ha celebrat a Barcelona per presentar també el llibre del conseller Jordi Puigneró El 5è poder. La República digital a les teves mans (La Campana).

Puigdemont ha afirmat que és una “constant històrica” que els conflictes entre Catalunya i Espanya no es resolguin per la via del diàleg, sinó per la confrontació. Una situació que, segons ha dit, ja va passar amb tots els països que s’han independitzat d’Espanya. Llavors, per a Puigdemont, l’Estat va de demostrar “incapacitat d’establir camins de negociació i reconeixement de l’altre per resoldre els conflictes”.

Vist el precedent de l’1 d’octubre, l’aplicació del 155, les detencions i la sentència, Puigdemont creu que res fa pensar que l’Estat canviï ara de tàctica. Per això ha instat a preparar-se per quan Catalunya es torni a trobar davant una paret. De fet, segons ha assenyalat, el referèndum de l’1 d’octubre va ser una paret molt gran de l’Estat i es va aconseguir “driblar-la”.

En aquest context, Puigdemont ha recordat que el mur de Berlín va ser una paret molt gran, que va haver molta gent que va caure i es va acabar doblegant. “Hem de trobar la nostra forma per doblegar aquesta paret. L’1 d’octubre ho vam aconseguir i no els hi va agradar i saben que els podem guanyar. Es tracta de ser-ne conscients”, ha afegit.

Puigdemont ha dit que el pròxim pas és guanyar als tribunals europeus les causes que estan en marxa i ha subratllat que a aquests llocs hi ha una “oportunitat nova” perquè són “terrenys neutrals”. “ No és el Santiago Bernabéu i els arbitres no estan comprats com és el cas de la justícia espanyola. Són jutges independents”, ha afegit.

I per a l’expresident de la Generalitat, l’últim estadi serà el reconeixement de la república catalana per part de la comunitat internacional. Però entremig també hi ha altres fites com posar fi a la repressió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona