Política

El govern espanyol aprova el pla de recuperació que preveu invertir 70.000 milions dels fons europeus fins al 2023

L’executiu de Pedro Sánchez garanteix que l’enviarà a Brussel·les abans d’aquest divendres

El Consell de Ministres ha aprovat a la reunió d’aquest dimarts el pla de recuperació que preveu mobilitzar 70.000 milions d’euros dels fons europeus entre 2021 i 2023. L’executiu de Pedro Sánchez assegura que l’enviarà a Brussel·les abans d’aquest divendres per rebre el vistiplau de la Comissió Europea. La previsió és que els primers fons puguin començar a arribar als estats al juliol. El pla de recuperació d’Espanya conté 212 mesures de les quals 110 són inversions al voltant de 20 programes tractors i 102 són reformes. Un 40% de les inversions seran per a la transició ecològica, el 31% per a la transformació digital, un 10,5% per a educació i formació i un 7% per a I+D+i.

La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha afirmat que Espanya enviarà el pla a Brussel·les dins del termini “orientatiu” del 30 d’abril i ha remarcat que ja poden començar a invertir els fons malgrat que no tinguin encara la llum verda de les institucions europees. Els pressupostos generals de l’Estat de 2021 ja inclouen 27.000 milions dels fons europeus. Montero ha destacat que el pla de recuperació econòmic és “el més ambiciós que ha tingut Espanya en la seva història”.

La partida d’inversions més elevada és de 13.203 milions d’euros que es destinaran a l’estratègia de mobilitat sostenible que vol impulsar el vehicle elèctric. La segona inversió més elevada és de 6.820 milions i s’usarà per a la rehabilitació d’habitatges i regeneració urbana amb, entre d’altres, la instal·lació de panells solars. El pla preveu destinar 4.315 milions a la modernització de les administracions públiques, 4.066 milions a la digitalització de petites i mitjanes empreses i 3.999 milions al desenvolupament de la xarxa 5G.

El pla també preveu invertir 3.782 milions en la nova política industrial basada en l’economia circular i la gestió de residus, 3.593 milions en un pla de competències digitals, 3.400 milions per al sector turístic, 3.380 milions per al desenvolupament del sistema de ciència i 3.165 milions per al desplegament d’energies renovables.

A la nova economia de les cures preveu destinar-hi 2.492 milions, a les noves polítiques per fer un mercat de treball dinàmic 2.363 milions, a la preservació del litoral i recursos hídrics 2.091 milions, a un pla estratègic de formació professional 2.076 milions, a la modernització i digitalització del sistema educatiu 1.648 milions, a la conservació d’ecosistemes 1.642 milions, a un full de ruta de l’hidrogen renovable 1.555 milions, a infraestructures elèctriques 1.365 milions, a la renovació del sistema sanitari 1.069 milions i 500 milions a l’estratègia d’intel·ligència artificial.

En relació a les reformes que inclou el pla, de més de 200 pàgines, destaquen la reducció a tres dels contractes de treball amb la simplificació a un d’estable per al conjunt de les activitats, un altre de temporal per a les feines d’aquesta naturalesa i un de formació. En l’àmbit de les pensions preveu una reforma que impulsa la separació de fonts de finançament i l’impuls de sistemes complementaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia