Política

Revifa el cas de corrupció a la Diputació de Barcelona

El jutge cita per primera vegada a declarar funcionaris i empresaris, detinguts el 2018, per ajuts en projectes internacionals

Hi ha subvencions a Igman i Pimec, avaluades de manera externa a l’ens

La Diputació de Barcelona va externalitzar l’avaluació d’algunes subvencions a projectes de solidaritat internacionals donades a entitats properes a l’extinta Convergència entre els anys 2012 i 2015, que estan sota sospita i sumen un milió d’euros. És una de les novetats del cas de corrupció a la Diputació de Barcelona, que investiga la Guàrdia Civil des del 2016 sota la direcció del titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, que ha començat a interrogar investigats, que per primer cop desfilaran pel jutjat des de la seva detenció, el 2018.

En concret, la Diputació va contractar, a mitjan 2016 i per uns 21.000 euros, la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona –experta en projectes de cooperació i assessorament a administracions– per supervisar la petició d’ajuts internacionals a causa del tap que hi havia, segons fonts judicials. Del total d’ajudes sota sospita, cinc van ser analitzades per dues tècniques de la fundació, també investigades, i eren per a l’associació Igman (presidida pel diputat de Junts Francesc de Dalmases) i Pimec (Petita i Mitjana Empresa de Catalunya), entre d’altres. Els funcionaris de la Diputació que van declarar l’abril passat com a investigats van indicar que no van rebre cap pressió de superiors amb relació als expedients, segons fonts judicials.

El principal investigat del cas de la Diputació és Jordi Castells Masanés, actual sub-director general de Cooperació Local de la Generalitat. Quan era director de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona hauria aprovat l’adjudicació de fins a divuit subvencions sense complir els requisits exigits per l’administració pública, com ara cobrar factures abans de ser expedides, segons els serveis jurídics de la Diputació, que, a requeriment del jutge Aguirre, van repassar expedient per expedient, a més d’adjuntar-hi l’extensa normativa a complir.

Dijous vinent, estan citats a declarar com a investigats funcionaris i responsables de projectes de Pimec. En el cas de la Plataforma Educativa, el director d’aquesta entitat gironina, Jordi Pascual Pèlach, així com l’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia Cañizares, com a responsable de la Diputació per haver autoritzat dues subvencions suposadament irregulars, estan citats a declarar al jutjat el dia 10 de maig. I l’expresident de la Diputació i exalcalde de Martorell Salvador Esteve, per la peça del grup Igfa, hi ha d’anar el 27 de maig.

Pel que fa a la peça de CATmón, està aparcada, ja que Francesc de Dalmases, president de l’associació Igman, és diputat de JxCat al Parlament, i, com que és aforat, la seva causa s’hauria d’elevar al TSJC amb una exposició raonada dels indicis incriminatoris, que es podria concloure abans de l’estiu. En la detenció, el 2018, del president de CATmón, Víctor Terradellas, exsecretari de relacions internacionals de CDC, se li va trobar un àudio que va derivar en una nova causa, que la Guàrdia Civil va batejar com a cas Volhov i que amb discreció (i sense cap comunicat) va canviar a “Voloh”, atès l’enrenou del significat del primer, relacionat amb la batalla de l’exèrcit nazi amb la col·laboració de la Divisió Blava. En aquesta causa, amb detencions el novembre del 2020, s’investiga si hi ha desviament de fons públics a Waterloo per assolir la independència de Catalunya. Per ara, s’han detallat negocis de l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell amb l’exdirigent de CDC David Madí.

El cas de la Diputació i el cas Voloh sumen 105 persones investigades, catorze peces i 252 toms, va exposar fa poc el magistrat Aguirre a la sala de govern del TSJC per sol·licitar un jutge de reforç per als judicis de delictes lleus del jutjat, i ell poder-se dedicar a la macrocausa de corrupció. Ara s’espera el vistiplau del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

LA XIFRA

105
investigats
hi ha en el cas de corrupció a la Diputació de Barcelona, que s’amplien i sumen amb els del cas Volhov.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia