Política

El Síndic de Greuges reclama als grups parlamentaris que renovin l’òrgan

Ribó, que ocupa el càrrec en funcions des del 2019, ha adreçat una carta a Borràs demanant-ho

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha adreçat una carta a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, en què planteja als grups que renovin el titular de la institució, segons han informat fonts parlamentàries. Borràs ha compartit el missatge en la reunió de la Mesa d’aquest dimarts. Ribó va prendre possessió del càrrec el primer mandat de cinc anys el juliol del 2004. Va iniciar el segon mandat el 2010, per un període de nou anys, fins al març del 2019. Des d’aleshores, el Síndic està en funcions, com preveu la Llei, fins que el Parlament elegeixi un nou síndic.

Al ple de la setmana passada, la CUP, ECP, Cs i PP català van exigir que la Sindicatura de Greuges es renovi amb urgència i que es faci el relleu de Rafael Ribó al capdavant de l’òrgan. D’altra banda, el PSC-Units en va demanar la dimissió i el partit d’ultradreta Vox en va demanar la seva supressió. De fet, la majoria de l’oposició ha acusat Ribó d’haver actuat “de part”. Ribó va explicar que ja havia demanat que s’activés el mecanisme per a rellevar-lo: “Tot depèn de vostès”, va dir, dirigint-se als diputats.

Els grups han de presentar els candidats, la Mesa el proposen i és el Parlament qui acaba elegint-lo. Per triar un nou Síndic cal majoria de tres cinquenes parts del ple, és a dir, 81 diputats.

D’altra banda, a la reunió de la Mesa del Parlament s’ha admès a tràmit dues proposicions de llei: Una del PP per rebaixar l’IRPF; i una altra de la CUP-NCG per estabilitzar els interins del sector públic amb més de tres anys de treball i que fan activitats permanents de l’administració. També s’han admès a tràmit 19 propostes de resolució, entre les quals la conjunta d’ERC, Junts, CUP i ECP perquè l’actual legislatura de la cambra sigui considerada la XIV.

Finalment, també ha arribat a la Mesa la proposta de candidats a senadors autonòmics i tota la documentació corresponent. No obstant, falta que es constitueixi la comissió de l’estatut dels diputats, que és qui acaba dictaminant si un parlamentari pot ser candidat a senador per designació del Parlament



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona