Política

El govern espanyol habilita les autonomies a recórrer al Suprem si tribunals tomben mesures després de l’estat d’alarma

El Consell de Ministres aprova aquest dimarts un decret per prorrogar algunes mesures de l’escut social

El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts un decret que habilita les comunitats autònomes a recórrer al Tribunal Suprem si els tribunals autonòmics tomben les restriccions que imposin després de l’estat d’alarma. A partir del 9 de maig, els tribunals superiors de justícia de cada autonomia hauran d’avalar les mesures que limitin drets fonamentals. El decret, que ha avançat El País, modifica la llei que regula el contenciós-administratiu i permet que les autonomies puguin presentar recurs de cassació al Suprem, una possibilitat que no tenien fins ara. Així doncs, l’alt tribunal espanyol tindrà l’última paraula i unificarà doctrina en cas que tribunals autonòmics adoptin criteris diferents.

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha explicat que el decret dona “suport legal” a les autonomies per “mantenir mesures de protecció excepcional” contra la Covid-19. En roda de premsa aquest dimarts, Calvo ha dit que la norma dona un “paraigües de protecció”.

Calvo ha argumentat que, d’aquesta manera, es pot afrontar la sortida de l’estat d’alarma amb “tranquil·litat i seguretat”. Segons la vicepresidenta primera, que el Suprem tingui “l’última paraula” dona “seguretat jurídica” i garanteix la “igualtat” entre autonomies perquè podrà “unificar doctrina”.

Segons la vicepresidenta, les comunitats poden plantejar restriccions com el toc de queda o el tancament perimetral de les autonomies sense estat d’alarma però caldrà que els tribunals ho avalin. El fet que puguin recórrer al Suprem ofereix “més garanties a les decisions que prenguin”.

Cinc dies per decidir

La vicepresidenta ha explicat que la sala contenciosa-administrativa del Suprem tindrà cinc dies per resoldre els recursos que puguin arribar. Calvo ha remarcat que la decisió sobre les restriccions es prendrà en “temps rècord” i ha esperat que el Suprem pugui complir els terminis.

“El govern no prejutja el que vagi a decidir el poder judicial”, ha assegurat Calvo, sobre si preveu que el Suprem avali restriccions que tribunals autonòmics tombin. La vicepresidenta ha remarcat que la justícia “en termes generals ha acompanyat decisions” que es van prendre quan no hi havia estat d’alarma.

Cobertura a partir del 9 de maig

El decret entrarà en vigor tan bon punt decaigui l’estat d’alarma el 9 de maig. Calvo ha explicat que la norma també permet “mantenir en el temps” les mesures de l’escut social o restriccions vinculades a l’estat d’alarma.

La vicepresidenta ha concretat que, a partir del 9 de maig, es mantindran mesures com la suspensió dels desnonaments a persones vulnerables o la garantia de subministraments i el bo social. Es mantindran tres mesos, fins a l’agost. També permet mantenir els controls a passatgers internacionals o la possibilitat que sanitaris jubilats exerceixin mentre cobren la jubilació.

Una altra mesura que seguirà és la suspensió de les reunions de juntes de propietaris fins al 31 de desembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona