Política

ERC i Junts constaten avenços però encara no poden tancar cap carpeta

Sense acords en la reunió sobre economia, a la qual assisteix Canadell de negociador

ERC veu superada la sotragada de dilluns, però els mena pressa

Doble sessió de negociacions altra vegada ahir al Parlament entre ERC i Junts per arribar a un acord de legislatura abans del 26 de maig. La jornada acabava a les 7 del vespre amb una reunió dels principals negociadors dels dos partits en què aquesta vegada el tema a tractar va ser l’estratègia que cal seguir per fer avançar la causa independentista. Al matí, la reunió va estar dedicada a la part econòmica i per Junts hi va participar, conjuntament amb altres negociadors, el diputat Joan Canadell.

L’acord de legislatura entre ERC i Junts continua cuinant-se a foc molt lent i la informació arriba amb comptagotes. La frase resum del dia va tornar a ser: “Anem avançant”, ja un tòpic al final de cada jornada de negociació. Ahir, després de l’ultima sessió, els republicans van situar el punt de les negociacions en la situació en la qual ja estaven diumenge després de la sotragada de dilluns, quan els republicans van veure com Junts llançava una galleda d’aigua freda a la seva visió més optimista de disposar d’un acord en hores o dies. Ahir, segons els republicans, es va reprendre el ritme perdut, tot i que els resultats continuen sent mínims.

El full de ruta que hauria de definir una estratègia no acaba de concretar-se i continuen sense definició aspectes com ara la durada que hauria de tenir la taula de diàleg i el paper del Consell per a la República. El resultat de les eleccions a la comunitat de Madrid, amb una victòria absoluta del PP, ahir no va estar sobre la taula de la negociació i tots dos partits van assegurar que es negocia en funció dels resultats electorals dels comicis catalans del 14 de febrer passat i no pas en funció del que passi a Madrid. Mentre que Junts va ser més escarit a l’hora de parlar del contingut de la reunió d’ahir, els republicans van indicar que, pel que fa al paper de tots dos partits al Congrés dels Diputats, ERC admet que “cal més coordinació” entre els dos grups, que “es pot fer millor”, que hi ha àmbits que haurien de defensar plegats, tot i deixar clar la diferència d’escons entre les dues formacions, Junts en té 4 i ERC, 13.

Un altre punt de fricció entre els dos partits és la decisió de Junts de sotmetre l’acord a què s’arribi a una consulta de les bases, ja que el consell nacional de la formació encara no estarà operatiu aquest mes de maig. ERC reclama que la consulta no endarrereixi el resultat i critica que no se’ls informés d’aquesta decisió fins diumenge passat quan ja havia sortit a la premsa. Junts, d’altra banda, nega aquest fet i ahir assegurava que en van informar el vicepresident en funcions i candidat a la presidència d’ERC, Pere Aragonès, en la reunió mantinguda dissabte a la presó de Lledoners (Bages).

Segons els negociadors republicans, un cop comunicada la consulta interna se’ls ha assegurat que seria ràpida i que com a màxima duraria unes 48 hores.

Quant a la reunió matinal per tractar temes d’economia, la carpeta continua oberta, de fet n’hi ha poques de tancades, tot i que les trobades sectorials avancen més ràpidament que les plenàries, on es tracten els grans esculls.

Ahir la reunió sobre temes econòmics va tenir un negociador que com a mínim els republicans no esperaven, el diputat Joan Canadell, molt criticat pels republicans per la defensa d’una economia de caràcter liberal a la qual alguns republicans s’oposen. A més a més, la piulada de Canadell ahir sobre els resultats de les eleccions a Madrid apostant pel camí del mig entre les polítiques d’Ayuso i el que ha fet el govern de Catalunya durant la pandèmia va elevar el to de les crítiques.

LES FRASES DE CANADELL

El missatge a Madrid és clar: la gent vol que l’ajudin, que abaixem impostos, l’esquerra espanyola s’ha equivocat i la catalana segueix aquest camí
Hi ha l’opció del mig; aprofitar la ciència, la tecnologia i el diàleg. És la proposta de Junts
Joan Canadell
diputat de junts


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona