Política

Figueres acollirà el 22 de maig un acte de suport als “represaliats” de la “causa general contra l’independentisme”

La convocatòria “antirepressiva”, organitzada pels CDR, Alerta Solidària, Òmnium i l’ANC, tindrà com a lema ‘Independència. Ni un pas enrere’

Figueres acollirà el 22 de maig un “gran” acte de suport als “represaliats” de la “causa general contra l’independentisme”, que tindrà com a lema ’Independència. Ni un pas enrere’. La convocatòria, organitzada pels CDR, Alerta Solidària, Òmnium i l’ANC, es farà a les 12 del migdia a la Rambla i donarà especial protagonisme als encausats dels procediments judicials que hi ha oberts. Entre ells, el dels jutjats de Figueres amb 197 investigats pels tall de l’AP-7 a la Jonquera (Alt Empordà) l’any 2019 però també la resta dels “300 encausats” que hi ha arreu de país i els 3.300 “represaliats”.

Precisament, els jutjats de Figueres han citat aquest divendres 20 investigats més pel tall de l’autopista. Una cinquantena de persones s’hi han concentrat amb pancartes per donar-los suport.

“Els 300 investigats pels talls i els més de 3.000 represaliats no esteu sols”, ha assegurat el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, en una carta que ha fet arribar a l’entitat de Figueres. Amb aquest objectiu, la ciutat acollirà el dissabte 22 de maig a les 12 del migdia un acte unitari on els encausats tindran especial protagonisme amb parlaments però on també hi haurà actuacions musicals.

L’organitzen les principals entitats independentistes amb l’objectiu de fer visible que segueixen “dempeus” i que no renunciaran als seus “drets”. La coordinadora de l’ANC a Figueres, Aurèlia Ramos, ha llegit un manifest on ha assegurat “només la independència ens portarà cap a la llibertat” i ha animat a tothom a participar a l’acte. “Tornem a sortir al carrer, perquè volem continuar amb la confrontació allí on l’havíem deixada”, ha afegit.

De fet, s’espera que hi acudeixi gent d’arreu de Catalunya tenint en compte que, durant mesos, els jutjats de la capital altempordanesa ha citat unes 180 de les 197 persones de diverses comarques investigades pel tall de l’AP-7 a la Jonquera post-sentència. “Els represaliats són de comarques d’arreu del país”, ha recordat el portaveu nacional d’Alerta Solidària, Martí Majoral.

Durant la roda de premsa de presentació de les noves mobilitzacions, Majoral ha assegurat que a tot el país hi ha unes 300 persones investigades en més d’un centenar de causes obertes. La majoria, a Figueres, però també n’hi hi ha Girona, Amposta i les Terres de l’Ebre. El portaveu d’Alerta Solidària ha comparat aquesta situació amb la dels 12 detinguts per part de la policia francesa durant el tall de la frontera. En aquest sentit, ha explicat que en tots els casos els procediments, tramitats per la via administrativa, han quedat “arxivats” perquè “no hi havia delicte” i ha reclamat que “la justícia espanyola” faci el mateix amb les causes penals que té obertes.

“Ens estem organitzant”

A l’acte, hi ha participat una de les persones que aquest divendres estava citada a declarar. Ho ha fet, ha dit, en nom de la resta d’encausats i ha afirmat que els processos judicials no són més que “repressió”. “Però els represaliats volem deixar clar que la repressió política no ens atura, que responem, que ens estam organitzant i que estem preparant una mobilització el 22-M. Direm alt i clar: Independència i ni un pas enrere”, ha assegurat.

Els CDR criden a la mobilització

D’altra banda, una de les membres del CDR, Dolors Quintana, ha demanat a la ciutadania que torni a “omplir” les assemblees dels Comitès de Defensa de la República i les de l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural. Quintana ha afirmat que “la victòria segueix” però cal que no s’aturi “la lluita”. Per la membre del CDR, actualment hi ha un sentiment de “frustració” i “desmobilització” per part de la ciutadania fruit de “la manca d’una estratègia unitària i del vell partidisme”.

De tota manera, Dolors Quintana ha insistit que “no hi ha més estructures d’estat que la gent mobilitzada al carrer” i per això creu que cal “omplir massivament els carrers” per provocar “totes les crisis necessàries per trencar l’statu quo espanyol”. Per als CDR, una de les vies per recuperar la mobilització és participar en l’acte del 22 de maig a Figueres en suport a “les represaliades”.

Davant la “repressió”, “solidaritat”

Per la seva banda, el membre de la Junta Nacional d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha assegurat que les persones encausades ho estan per haver exercit drets fonamentals i que la “repressió” afecta tothom perquè es tracta d’una “causa general” amb “judicis polítics”. “Davant de la repressió cal solidaritat antirepressiva”, ha afirmat. Amb tot, Antich ha dit que continuaran amb la lluita “fins al final”, que exigiran “l’amnistia” i que no acceptaran “el paternalisme dels indults”. “Som aquí igual que el 20-S i l’1-O vam sortir al carrer”, ha afegit.

Concentració de suport als jutjats

La convocatòria ha comptat amb la participació d’una cinquantena de persones que s’han concentrat a les portes dels jutjats de Figueres per donar suport a la mobilització i a la vintena de persones que estaven citades a declarar aquest divendres. Entre elles, hi havia el diputat de Junts per Catalunya, Salvador Vergés, o el senador d’ERC, Jordi Martí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia