Política

Fre al debat sobre patents

Brussel·les demana a Biden que aclareixi la proposta, però nega que la propietat intel·lectual sigui cap problema

Macron fa marxa enrere i aposta ara per fomentar els pactes privats entre farmacèutiques

Enxampada per sorpresa pel suport dels EUA a l’aixecament de les patents de les vacunes, la Unió Europea (UE) abandona l’ambivalència i es decanta pel bàndol opositor. “A curt termini, la suspensió de la propietat intel·lectual no resoldrà el problema d’accés”, va defensar ahir la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen.

Brussel·les continua dient que estan “oberts” a discutir la qüestió i, de fet, ahir els líders europeus reunits a Porto ho van abordar en un sopar. La CE reclama al president nord-americà, Joe Biden, que aclareixi la seva proposta. “Només hem vist una declaració molt general, els EUA haurien de presentar una proposta amb substància”, es queixen fonts comunitàries.

Mentrestant, les divisions internes a la UE es comencen a esvair. Malgrat que dijous alguns governs com l’espanyol o el francès es declaraven favorables a l’alliberament temporal de les patents, en les últimes hores el club europeu s’inclina més per mantenir el vet a la proposta de l’Índia i Sud-àfrica, presentada a l’octubre a l’Organització Mundial del Comerç.

Un dia després d’afirmar que hi estava “totalment a favor”, el president francès, Emmanuel Macron, va fer marxa enrere. “Les patents no són el problema per accedir a les vacunes”, va dir ahir a la seva arribada a la cimera de Porto, dissipant un possible enfrontament amb la cancellera alemanya Angela Merkel, que s’oposa frontalment a la proposta.

També el president espanyol, Pedro Sánchez, va assegurar ahir que la iniciativa és “insuficient” per facilitar als països pobres l’accés a les vacunes i, igual que Macron, va apostar pels acords privats entre farmacèutiques per compartir la tecnologia.

Tots dos es van cenyir al guió que la Comissió Europea ha reforçat en les últimes hores per defensar davant l’opinió pública la seva negativa a alliberar les patents, com reclama l’Organització Mundial de la Salut (OMS). La consigna és clara: l’obstacle no són les patents, és la capacitat de producció i la via de sortida és “la transferència de tecnologia”.

Fàbriques a l’Àfrica

“Ara mateix no hi ha cap prova que demostri que la protecció de la propietat intel·lectual sigui el problema”, insisteixen fonts comunitàries. Diuen que és l’escassetat de matèries primeres, la manca de treballadors qualificats, els procediments per obtenir l’aval dels reguladors i les disrupcions de les cadenes de subministrament el que està impedint una producció en massa.

Com a contraproposta, Von der Leyen planteja finançar fàbriques de vacunes fora de la UE, com per exemple a l’Àfrica. També accelerar les donacions i garantir que tots els països permetin les exportacions, un clar retret a Biden. Des de Brussel·les recalquen que la solució passa per la transferència voluntària de tecnologia de les farmacèutiques, i asseguren que ja “hi ha moltes col·laboracions en curs”. Però aquests pactes privats no estan donant resultats de moment, ja que l’OMS va denunciar ahir que només un 0,3% de les dosis subministrades han arribat als països pobres. Conscients que això va per llarg, l’Estat espanyol, França, Bèlgica, Dinamarca i Suècia van apressar la resta de socis a posar en marxa un nou mecanisme de donació. Seria addicional al que ja existeix a escala global, Covax.

El vaccí xinès, aprovat

Preocupada per la imatge que donen en el debat sobre patents, la UE reivindica aquests dies que és una de les grans exportadores de vaccins al món, si bé la Xina és al davant. Un dels antídots que està repartint és Sinopharm, que ahir va rebre l’aprovació d’emergència de l’OMS. És la quarta vacuna que rep el vistiplau d’aquesta organització, que també ha validat les de Pfizer-BioNTech, AstraZeneca i Janssen. En canvi, l’Agència Europea de Medicaments (EMA), regulador de referència per als països de la UE, només ha autoritzat aquestes tres últimes i Moderna. Per ara, l’EMA no està examinant la vacuna Sinopharm. Just aquesta setmana ha començat a analitzar Sinovac, també desenvolupada a la Xina.

LES FRASES

A curt termini, la suspensió de la propietat intel·lectual no resoldrà el problema d’accés
Ursula von der Leyen
presidenta DE LA COMISSIÓ EUROPEA
Els EUA haurien de presentar una proposta amb substància
Fonts anònimes
UNIÓ EUROPEA

Inquietud pels fons de recuperació

Natàlia Segura Raventós

Brussel·les s’impacienta amb la ratificació de la llei de recursos propis que permetrà engegar el fons de recuperació post-Covid. És un pas imprescindible que s’ha de fer als 27 estats membres, però encara en falten vuit: Àustria, Estònia, Finlàndia, Hongria, Irlanda, els Països Baixos, Polònia i Romania. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va avisar ahir que si no ho fan abans de final de mes, l’arribada de les primeres ajudes, que estava prevista a començament de juliol, es retardarà un mes. Si s’aprova al juny, no podran anar als mercats fins al juliol i, per tant, no podran començar a fer els primers avançaments fins a l’agost. “Esperem que facin tot el possible per ratificar la llei abans de finals de maig”, va dir Von der Leyen durant la roda de premsa per la cimera de Porto. En aquesta trobada, la Unió Europea i els agents socials es van comprometre a assolir un nivell d’ocupació del 78% en persones d’entre 20 i 64 anys el 2030.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia