Política

Els líders de la UE es comprometen a reduir les desigualtats dins del bloc

Defensen l’aplicació del pilar europeu de drets socials, considerat “clau” per a la recuperació postpandèmia

Prioritzaran mesures de suport als joves

L’endemà de refredar el debat sobre l’aixecament de patents de vacunes anti-Covid plantejat per Joe Biden, els caps d’estat i de govern de la Unió Europea (UE) es van comprometre ahir a reduir les desigualtats a dins del bloc i desenvolupar el pilar europeu de drets socials, que consideren un element “fonamental” de la recuperació després de la pandèmia.

“Estem compromesos a reduir les desigualtats, defensar salaris justos, combatre l’exclusió social i fer front a la pobresa”, van proclamar els líders en la Declaració de Porto, adoptada en la cimera informal que va acabar ahir en aquesta ciutat portuguesa. En el mateix text, asseguren que “intensificaran els esforços per combatre la discriminació” i que treballaran “de manera activa” per tancar les bretxes de gènere en l’ocupació, la remuneració i les pensions, i per promoure la igualtat i la justícia per a tothom.

També donaran prioritat a les mesures de suport als joves “que s’han vist afectats de manera molt negativa per la crisi de la Covid-19, que ha pertorbat profundament la seva participació en el mercat laboral i els seus plans d’educació i formació”.

Risc de pobresa

El pilar europeu de drets socials és una compilació de vint principis sobre igualtat d’oportunitats i accés al mercat laboral, condicions de treball justes i protecció social –que no té, però, un desenvolupament concret–, que es va adoptar a la cimera social de Göteborg (Suècia), el 2017. Per traslladar a la realitat aquests principis, Brussel·les va presentar al març un pla d’acció amb tres objectius concrets i diverses mesures, que anirà presentant en els pròxims anys.

Entre els objectius fixats fins al 2030, hi ha oferir formació per al 60% dels adults de la UE i que almenys el 78% dels ciutadans en edats compreses entre els 20 i els 64 anys tinguin feina.

També es proposa reduir en almenys quinze milions durant la pròxima dècada el nombre de persones en risc de pobresa als diversos estats del club comunitari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia