Política

La CUP pregunta als comuns si comparteixen “l’embat democràtic” que estableix l’acord amb ERC

Reguant expressa “preocupació” per les paraules de Rufián sobre “estabilització” de l’estat espanyol

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha preguntat als comuns si estan d’acord que la pròxima legislatura sigui “d’embat democràtic”, tal com estableix el pacte entre els anticapitalistes i ERC per facilitar la investidura de Pere Aragonès. En una entrevista a ‘Els Matins de TV3’, Reguant també els ha preguntat si defensaran el dret a l’habitatge més enllà del que diguin els tribunals. La diputada s’ha dirigit a les files d’ERC per expressar la seva “preocupació” per les declaracions del portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, que va parlar “d’estabilització” després de reunir-se amb la vicepresidenta tercera del govern espanyol, Yolanda Díaz. Reguant diu que això “no és el que posa l’acord” i preguntarà què volen dir aquestes declaracions.

Reguant ha afirmat que Catalunya “no es mereix” una repetició d’eleccions que “molt probablement” provocaria que el 52% de vot independentista no es tornés a produir. I en aquesta situació, ha reclamat que tothom “posi de la seva part” per evitar aquest escenari. La diputada també ha lamentat que s’hagi arribat a aquesta situació “tan tard”. Considera que ERC hauria pogut prendre la decisió fa unes setmanes i ara hi hauria més marge per negociar.

La principal divergència entre ERC i Junts és, segons Reguant, l’estratègia independentista. I ha instat els dos partits a explicar “millor” quines són les diferències ja que, “el desgavell genera frustració i incomprensió”. Sobre l’estratègia independentista, Reguant ha dit que no comparteixen però coneixen la que proposa ERC però, en canvi, ha afegit que encara no saben què vol dir la proposta de Junts. Reguant ha volgut deixar clar que no està en discussió el suport dels nou diputats de la CUP a la investidura d’Aragonès encara que el govern sigui en solitari d’ERC perquè, segons ha dit, “allò important no és el repartiment de cadires sinó les polítiques”. Però també ha advertir que els seus vots estan garantits “sempre que el que hi ha escrit a l’acord no es modifiqui cap enrere”.

En aquest context, ha preguntat a els comuns si en la situació actual amb 3.000 represaliats estan d’acord que la pròxima legislatura ha de ser “d’embat democràtic” per avançar en la resolució del conflicte. Reguant ha celebrat que els comuns s’obrin a negociar però ha demanat alhora que es pronunciïn sobre el contingut de l’acord entre CUP i ERC que estableix que aquest embat democràtica serà “preferentment en forma de referèndum”. Així mateix, també ha preguntat als comuns si comparteixen que la legislatura ha d’avançar en drets més enllà del que diguin els tribunals i ha posat d’exemple el dret a l’habitatge. “Si accepten aquest marc, no tenim cap problema”, ha conclòs Reguant.

Preguntada sobre el paper del Consell per la República, la diputada de la CUP ha dit que és un òrgan que ha acabat derivant en una “eina partidista” i que, per això, la seva formació no en forma part. Però s’ha obert a participar-hi si el Consell aborda la “necessària reformulació”. Reguant ha defensat que la formació del Govern i la negociació sobre l’estratègia ha d’anar en “paral·lel” i que no s’ha de supeditar una cosa i l’altre. De fet, segons la diputada de la CUP, ara no es pot pretendre resoldre amb quatre dies el que no s’ha fet en els últims tres anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia colpeja la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió