Política

Albiach pregunta a Illa “per què no pot oferir 4 abstencions”

La líder dels comuns demana a Aragonès que “mantingui la seva paraula” i no acabi governant amb Junts

La líder d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha preguntat al candidat del PSC, Salvador Illa, “per què no pot oferir 4 abstencions” per facilitar la investidura de Pere Aragonès i l’ha advertit que la seva actitud apropa Catalunya a una repetició electoral. En una entrevista a SER Catalunya, Albiach ha retret als socialistes la seva inacció i ha preguntat “per què no estan disposats a ajudar que el país avanci” i “per què no treballen perquè no es necessitin els vots de Junts”. D’altra banda, ha avisat el candidat d’ERC, Pere Aragonès, que “si diu que no a Junts, ho ha de mantenir”, o, en cas contrari, perdrà la seva “autoritat”.

Després de la primera reunió oficial dels republicans i comuns dilluns a la tarda, Albiach ha explicat que aquest dimarts a la tarda hi haurà una nova trobada. Ha admès que la seva formació no va a les converses “amb malfiances” i que vol creure que “anirà bé” perquè detecta voluntat d’entesa per les dues parts.

Albiach ha detallat que damunt la taula hi ha propostes programàtiques i ha considerat que la seva presència en un govern amb ERC seria la garantia que les iniciatives es tiren endavant i que els republicans no miren cap a la dreta de Junts. A més, ha dit que vol pensar que ERC “no farà un gir” i acabarà governant amb Junts. Fer-ho, opina Albiach, faria que Aragonès perdés “tota l’autoritat”, tenint en compte “les humiliacions a les quals l’han sotmès”.

Sobre Illa, Albiach ha dit que creu que ell mateix s’està posant un “cordó sanitari”: “Quins moviments està fent per poder teixir aliances al Parlament? És que no els ha fet”, li ha recriminat. De fet, ha dit que només ha contactat amb els comuns, que tenen vuit diputats que, sumats als 33 diputats del PSC-Units, no són suficients per tirar endavant una investidura.

Per això ha demanat al partit de Salvador Illa “generositat”, com el gest que creu que ERC va tenir amb el govern de Pedro Sánchez i l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat. “Necessitem que aquesta generositat sigui bidireccional”, ha asssenyalat. En aquest sentit, ha dit que actituds com les d’Illa apropen Catalunya a una repetició electoral, que als socialistes podria interessar-los i que a Albiach li semblarien “una falta de respecte”. Per això els ha instat a “no pensar el que interessa com a partit sinó com a país”.

Asens diu que l’acord d’investidura amb ERC està “a prop”

El president d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha afirmat que l’acord d’investidura amb ERC està “a prop” i es podria tancar “perfectament” aquesta setmana. “Per nosaltres no serà”, ha dit aquest dimarts al matí en una entrevista a La 2 i Ràdio 4. Asens ha apostat perquè els comuns entrin al Govern per evitar que JxCat “governi per la porta del darrere” però ha afirmat que negocien “sense línies vermelles”. “El que és important és posar-se d’acord amb el programa d’investidura, la resta és secundari”, ha assegurat. D’altra banda, el president d’Unides Podem a la cambra baixa ha dit que és “pràcticament segur” que els indults als presos independentistes arribaran abans de l’estiu.

Asens ha opinat que l’aposta d’ERC per governar en solitari i deixar la negociació amb JxCat és “sincera” i ho ha vist una “finestra d’oportunitat”. “Hem de ser discrets però ràpids”, ha dit.

El diputat dels comuns ha defensat que cal que “ERC s’emancipi de JxCat”. Asens ha afirmat que la repetició electoral seria una “temeritat” però que “no és un escenari descartable” i ha opinat que “a vegades sembla” que JxCat ho vulgui per intentar el “sorpasso” a ERC.

El president d’UP al Congrés ha considerat “inimaginable” que el PSC voti en contra d’un acord entre ERC i comuns i ha argumentat que “no n’hi ha prou amb guanyar eleccions”. “La correlació de forces és la que és, no es pot enganyar la gent amb una investidura ‘fake’”, ha dit.

Segons Asens, des de la Moncloa “veurien amb bons ulls” un Govern dels republicans amb el suport d’En Comú Podem. Asens ha subratllat que les prioritats han de ser la sortida de la crisi del coronavirus i la negociació a la taula de diàleg. En aquest sentit, ha opinat que per a ERC la independència no és una “prioritat immediata”.

“És la realitat, no és una condició que posem nosaltres”, ha argumentat. En relació amb el pacte entre ERC i la CUP, Asens ha interpretat que els cupaires donen “una oportunitat” a la taula de diàleg i ha defensat que els embats democràtics han de ser “eficaços” i “han de permetre avançar”.

Asens ha dit que està “pràcticament segur” que els indults als presos independentistes arribaran abans de l’estiu. Segons els càlculs del president d’Unides Podem, l’informe del Tribunal Suprem estarà “en qüestió de dies” a la taula del govern espanyol perquè “ja no queden més tràmits”. Tanmateix, Asens ha dit que no voldria “aixecar expectatives”. Sobre la reforma del delicte de sedició, Asens també ha opinat que es podria abordar abans de l’estiu.

Asens puntualitza

Asens ha assegurat aquest dimarts que s’ha “malinterpretat” que hagi dit que l’objectiu d’ERC aquesta legislatura “no és aconseguir la independència”. En una entrevista, el diputat dels comuns havia afirmat que l’objectiu final dels republicans és la independència però que en aquesta legislatura sembla que ERC prioritzarà la sortida de la crisi provocada pel coronavirus. Després de rebre les crítiques dels portaveus d’ERC al Parlament, Marta Vilalta, i al Congrés, Gabriel Rufián, Asens ha publicat a Twitter que “mai demanaria ni a ERC ni a ningú que renunciï als seus objectius”. “Que res ens distregui de donar una oportunitat al diàleg i a l’acord progressista”, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia