Política

La justícia europea dona la raó a Amazon i nega que rebés ajudes fiscals il·legals de Luxemburg

Brussel·les no ha demostrat “suficientment” que s’apliqués una reducció d’impostos indeguda, diu el TGUE

El Tribunal de General de la Unió Europea ha assegurat que Amazon no va rebre 250 milions d’euros en ajudes fiscals il·legals per part de Luxemburg, com deia la Comissió Europea. L’octubre del 2017 Brussel·les va obligar les autoritats luxemburgueses a recuperar aquests impostos en considerar que Amazon s’havia beneficiat d’un sistema fiscal contrari a les regles de la competència. La multinacional nord-americana i Luxemburg ho van recórrer en primera instància al TGUE, que ara els hi ha donat la raó. Segons el TGUE, la CE no va demostrar “suficientment” que Luxemburg concedís una reducció d’impostos indeguda.

La sentència del TGUE suposa un revés per a l’executiu europeu i en especial per a la responsable de competència, Margrethe Vestager, ja que la sentència critica el seu mètode per determinar l’existència d’una ajuda fiscal il·legal en el cas d’Amazon.

Amb tot, Brussel·les encara pot apel·lar en última instància al Tribunal de Justícia de la UE.

Intervenció de Brussel·les

La Comissió Europea va declarar il·legals els avantatges fiscals que Luxemburg havia donat a Amazon entre 2003 i 2011. Brussel·les considerava que el govern luxemburguès havia permès a la companyia de Jeff Bezos pagar “quatre vegades menys impostos que altres companyies locals” i que això no respecta les regles de la competència justa al mercat intern de la Unió Europea.

“Gairebé tres quartes parts dels beneficis d’Amazon no van tributar”, va recriminar la comissària de Competència, Margrethe Vestager el 2017, recordant que els estats “no poden concedir avantatges selectius als grups multinacionals que no estan disponibles per altres” empreses.

L’expresident de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, estava al capdavant del govern luxemburguès quan es van concedir aquests avantatges a Amazon.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia