Política

Tambors de guerra a Gaza i a Israel, que rebutja una treva

Hamas llança un miler de coets i mata 7 israelians, mentre que l’exèrcit israelià mata 65 palestins a Gaza i hi ensorra edificis sencers

El govern de Netanyahu dona l’esquena als intents d’Egipte, Qatar i l’ONU d’obrir negociacions

Caps policials s’expressen a favor d’usar munició real

Entre el riu Jordà i el Mediterrani viuen 7 milions de palestins i 7 milions de jueus israelians, i tots ells viuen atrapats –en diferent grau– en un ambient irrespirable. El govern israelià i les milícies de la franja de Gaza intercanvien foc encreuat incapaços de rebre sense tornar-s’hi mentre fan sonar tambors de guerra.

Al cantó israelià, on els atacs llançats des de Gaza han provocat sis víctimes mortals, les sirenes d’alarma i els impactes del sistema de defensa impedeixen que cap israelià del sud i del centre del país escapi de l’escalada violenta. Al territori assetjat, on lamenten la mort de 65 persones, 14 d’elles infants, les bombes que enderroquen edificis i els avions militars israelians que sobrevolen l’enclavament fan que els palestins, que no tenen refugis antibombardejos, s’encomanin a la sort i a l’atzar. “Això només és el començament”, advertia ahir Benjamin Netanyahu mentre visitava a l’hospital una nena de 3 anys ferida per un projectil a Holon. “Els colpejarem com mai abans haurien somniat”, va dir en referència als líders de Hamas i del Gihad Islàmic, que des de l’inici de l’escalada han llançat 1.200 coets contra Israel, incloent-hi Tel-Aviv: “Fa tot just una hora hem assassinat uns quants caps de Hamas, incloent-hi el seu líder a Gaza”, anunciava orgullós.

L’entusiasme del primer ministre israelià en funcions és compartit per nombroses autoritats polítiques i policials. Com ara el portaveu de l’exèrcit israelià, Hidai Zilberman, que afirmava ahir que les forces armades posen “el peu a l’accelerador” en l’ofensiva contra Gaza.

En aquest petit territori, on viuen embotides i sense escapatòria dos milions de persones –la meitat de les quals són menors d’edat– els bombardejos han deixat també centenars de ferits i centenars de famílies sense casa. Són resultats premeditats: dimecres a la matinada, les autoritats israelianes van fer arribar missatges d’advertència als que viuen en alguns dels edificis més alts de la franja de Gaza, on suposadament Hamas tindria oficines, perquè la gent els evacués abans d’ensorrar-los. Segons la premsa hebrea, Israel “es va assegurar” que als edificis no hi hagués ningú disparant-hi primer petits míssils contra el sostre per provocar que la gent marxés mentre causaven “el menor dany possible”.

Hamas, per la seva banda, intenta situar-se com a guanyador d’una hipotètica batalla lliurada a Jerusalem i al cel que separa Gaza d’Israel, assegurant que ha aconseguit parlar de tu a tu a l’estat jueu. “Si ells [Israel] volen escalar en el conflicte, la resistència [Hamas] està preparada; si volen aturar-ho aquí, la resistència també està preparada per fer-ho”, assegurava el cap de la milícia, Ismail Haniya, a qui molts palestins critiquen per haver posat Gaza en perill mentre ell viu a Qatar. Aquest mateix país, Egipte i l’ONU han intentat una treva, però la classe política israeliana l’ha rebutjada, atès que vol continuar fins a assolir “certs objectius militars”.

“Aquí hi ha guerra civil”

Netanyahu va decretar dimarts a la nit l’estat d’emergència a la ciutat israeliana de Lod, a 17 quilòmetres de Tel-Aviv, on segons l’alcalde, Yair Revivo, àrabs israelians haurien calat foc de matinada a sinagogues i vehicles particulars: “Hi ha una guerra civil a Lod, i la comunitat ortodoxa té armes. Això és massa per a la policia”, deia Revivo. El toc de queda nocturn imposat ahir a la ciutat utilitzant els poders de l’estat d’emergència –el primer aplicat per contenir una comunitat àrab a Israel des del 1966– no va ser prou per frenar els disturbis al carrer, que van acabar amb 374 detinguts. La tensió hi és palesa des que un jueu ortodox va assassinar dilluns un israelià àrab, suposadament en defensa pròpia.

Líders israelians com ara Naftali Bennet o el ministre de Seguretat Pública, s’han pronunciat a favor d’alliberar la persona que va disparar contra la víctima, mostrant el seu suport als que usin les armes si és per defensar-se: “Tancar-los és una injustícia moral”, ha dit Bennett.

Caps de la policia s’han expressat a favor de l’ús de munició real a Jerusalem Est i a Lod. Argumenten que “els ciutadans també estan fent servir armes”. Mentrestant, a diversos punts d’Israel la convivència entre jueus i àrabs es degrada ràpidament.

LES FRASES

Si volen aturar l’escalada aquí, Hamas també està preparat per fer-ho
Ismail Haniya
CAP DE HAMÀS
Els colpejarem [a Hamas i al Gihad Islàmic] com mai abans haurien somniat
Benjamin Netanyahu
PRIMER MINISTRE EN FUNCIONS D’ISRAEL


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona