Política

Crit desesperat de Cuixart per unir l’independentisme

Òmnium celebra un acte a la Farga de l’Hospitalet en què reclama als partits independentistes que fugin de “l’hipertacticisme”

La campanya ‘Fem-nos lliures’ busca un gran acord de la societat

Enmig d’un ambient polític enrarit i ple de tensió per l’evident falta d’entesa entre els partits independentistes per convertir la majoria del 52% dels vots en els comicis del febrer passat en un govern sòlid i estable a la Generalitat, l’entitat Òmnium Cultural va convocar ahir l’acte Fem-nos lliures, que es va convertir en una crida desesperada del seu president, Jordi Cuixart, a la unitat d’acció.

Cuixart va destinar el permís penitenciari que tenia ahir a participar en l’acte, en el qual va prendre la paraula en darrer lloc davant les primeres autoritats del país, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, el vicepresident Pere Aragonès, el 131 president de la Generalitat, Quim Torra, i altres destacats representats de JxCat, ERC i la CUP, entre els quals hi havia Carles Riera.

Abans de tornar a presó

El mateix Cuixart va dir que faltava poc més d’una hora per tornar a ingressar al centre penitenciari de Lledoners quan va apel·lar els partits sobiranistes per tal que “d’una vegada per totes es recuperi el sentit d’estat i la generositat”. Cuixart va denunciar el que va definir com a “dinàmiques del desgast i l’hipertacticisme” i va insistir a fer una crida a la unitat d’acció afirmant que “tots els espais i instruments són útils si són reconeguts per tothom, però ens debiliten i perden el sentit si s’utilitzen com a arma llancívola”.

Rebent aplaudiments dels polítics que l’escoltaven des de la primera fila, Cuixart els va posar el mirall davant els nassos en proclamar: “Recordem-ho: l’objectiu de la repressió es dividir-nos.” Tot seguit va insistir: “Us demanem que estigueu a l’altura del moment, dels sacrificis i les esperances de tanta i tanta gent.”

Des de la presidència d’Omnium es té molt clar que el moment és clau pel context de crisi sanitària, econòmica i de valors democràtics, i per aquest motiu Cuixart va advertir que “depenent de les decisions polítiques que es prenguin, les conseqüències per a les institucions, pels mateixos partits i sobretot per tota la societat poden ser irreversibles”.

La voluntat d’unir estratègies que té Òmnium va quedar clara quan el president va citar Muriel Casals quan es referia a l’entitat com a l’últim pont quan ja no en quedin. “Per això, seguirem fent d’Òmnium un espai de trobada, per recosir confiances i recuperar la iniciativa. Però avisem: si s’imposa la disputa estèril entre partits, no compteu amb Òmnium.” En aquest punt, Cuixart va reconèixer sentir-se avergonyit pels “insults i linxaments a companys de lluita que són a l’exili o a presó”, i va acabar amb una súplica: “Prou, de debò, prou! Sabem que compartiu aquesta preocupació, però és a les vostres mans aturar-ho.”

Tornar al carrer

L’estratègia d’Òmnium es basa a animar els partits a no defallir en l’objectiu d’exercir el dret a l’autodeterminació i per aquest propòsit es considera fonamental tornar a les grans mobilitzacions de carrer, com va passar en els anys previs a l’1 d’octubre del 2017 i amb les protestes que hi va haver després en contra de la repressió. “Hem de tornar a omplir les places i els carrers de tot Catalunya i només si ho fem serem escoltats”, va dir Jordi Cuixart

Com ja ve fent des de fa molt temps, el president d’Òmnium també va llançar un missatge de caire social afirmant que “cal recosir-nos com a poble” i que “si volem assolir els reptes de futur no hem de deixar ningú enrere”.

LES FRASES

Depenent de les decisions polítiques que es prenguin, les conseqüències poden arribar a ser irreversibles
Però avisem que, si s’imposa la disputa estèril entre partits, no compteu amb Òmnium Cultural
Cal tornar a omplir les places i els carrers de Catalunya i només si ho fem serem escoltats
Jordi Cuixart
President d’ÒMNIUM

Neix el projecte d’escola Guillem Agulló

L’acte d’Òmnium a la Farga de l’Hospitalet va servir per presentar els reptes de futur immediat que es planteja l’entitat i que, com va explicar la vicepresidenta Claudia Pujol, es fonamenten en la reivindicació dels drets democràtics, la llengua i cultura del país i la lluita contra les desigualtats socials. En un document amb dotze iniciatives concretes, hi destaca la creació d’una escola de formació en democràcia, drets civils i desobediència que portarà el nom de Guillem Agulló. L’estratègia de l’entitat serà continuar denunciant l’abast de la repressió fent-se molt presents a Europa i amb noves mobilitzacions de carrer.

En el terreny estrictament propi de la raó de ser d’Òmnium, l’entitat impulsarà nous projectes de promoció de la llengua, una gran mostra de creacions artístiques en català, un gran festival anual cultural que serà itinerant i promocionarà el cinema i l’audiovisual del país.

Aquest any Òmnium celebrarà el seu 60è aniversari i ho farà en una constant expansió que l’ha portat a tenir més de 180.000 socis. L’entitat vol ser present a tot el país i s’ha marcat com objectiu tenir una seu física a totes les ciutats de Catalunya de més de 30.000 habitants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia