Política

El govern ha gastat 1.800 milions en ajuts per la crisi

Aragonès destaca que són un 49% dels diners donats per totes les autonomies

El PSC i els comuns li retreuen falta de diàleg amb els agents socials per pactar els projectes on invertir els fons europeus

El vicepresident Pere Aragonès va voler destacar ahir que el govern en funcions ha fet l’esforç econòmic més gran de les comunitat autònomes en ajuts directes a negocis i persones afectats per l’aturada de l’activitat econòmica per la Covid-19. En la seva compareixença sol·licitada pel PSC, Ciutadans i el PP per informar de l’actuació del govern en matèria social, econòmica i sanitària, Aragonès va recordar que l’executiu ha destinat a ajuts directes al voltant de 1.800 milions –un 49%– dels 3.600 que hi han dedicat el conjunt de les comunicats autònomes de l’Estat.

Aquesta aportació de 230 euros per habitant en comparació amb els 80 de mitjana del global de les autonomies la ressaltava també el grup parlamentari d’ERC en defensa de l’esforç financer d’una Generalitat que ha estat criticada per sectors econòmics com ara el de la restauració i l’oci –però també sistemàticament per Cs i el PP– sobretot per les restriccions que els han afectat i que no ha fet la comunitat de Madrid, governada pel PP, malgrat les recomanacions sanitàries.

Així, el diputat republicà Ernest Maragall reforçava el retrat revelant que Catalunya ha triplicat l’esforç del segon govern que ha donat més ajuts –el País Valencià, amb 580 milions– i concloure que, mentre que la Generalitat ha destinat 230 euros per habitant, el govern d’Ayuso n’ha invertit 52. La pandèmia ha tingut un impacte de 5.000 milions en les finances catalanes, recordava Maragall –4.000 de necessitats addicionals de despesa i una reducció de 1.000 milions d’ingressos–, pel qual només ha rebut un 70% de cobertura estatal: “Malgrat això, la Generalitat se n’ha sortit.”

El PSC i En Comú Podem van coincidir a retreure a l’executiu en funcions falta de diàleg amb sindicats i patronals empresarials per consensuar els projectes estratègics on caldrà invertir els pròxims anys els fons europeus Next Generation.

Suport d’Illa en pandèmia i Next Generation

A pesar de la picabaralla amb Aragonès en insistir-li que fes un pas al costat en no aconseguir el suport de Junts per a la investidura per poder intentar-ho ell, el socialista Salvador Illa va oferir al govern en funcions suport i col·laboració lleial en la lluita contra la pandèmia, però també en la gestió dels fons europeus Next Generation. Illa també va donar suport a fer un balanç “constructiu” sobre la gestió de la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia