Política

El nou Govern tindrà 14 departaments i ERC i JxCat en gestionaran la meitat cadascú

Esquerra encapçalarà Interior, Educació, Feminismes i Cultura

Junts es queda Economia, Salut, Exteriors i Drets Socials

El candidat d’ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, han promès un Govern “cohesionat”.

En la roda de premsa d’aquest dilluns al migdia als Jardins del Palau Robert (Barcelona) per anunciar el pre-acord per investir l’actual vicepresident amb funcions de president, els líders d’ERC i Junts també han deixat clara l’“aposta pel diàleg” i la “confrontació cívica” amb l’Estat.

Aragonès ha afirmat que es manté l’acord amb la CUP, i Sànchez ha apuntat que està “convençut” que no serà motiu de “col·lisió”. Els dos dirigents han subratllat que el nou Govern “no decebrà” el mandat del 52% independentista sorgit del 14-F.

El nou Govern tindrà 14 departaments i ERC i JxCat es quedaran la meitat de les carteres cadascú, segons el preacord al que han arribat les dues formacions i que han presentat en una compareixença des del Palau Robert. ERC es quedarà Presidència i mantindrà Educació, i passarà a gestionar Interior i Cultura –fins ara en mans de Junts-. A més, els republicans també lideraran Acció Climàtica i Agricultura, Empresa i Treball i el nou departament de Feminismes i Igualtat. Per la seva banda, Junts es quedarà la vicepresidència i Economia i mantindrà Polítiques Digitals i Territori, que es fusionen. També gestionarà Salut, Acció Exterior, Drets Socials, Justícia i la nova cartera d’Universitats.

Segons el nou repartiment acordat, cada partit es quedarà set departaments. Entre els grans canvis respecte al repartiment actual hi ha la gestió de les conselleries més socials, que passa en gran part a mans de Junts: pilotaran Salut –en campanya ja van anunciar que si guanyaven les eleccions Josep Maria Argimon en seria el titular- i Drets Socials –fins ara sota el nom d’Afers Socials-. ERC, però, retindrà Educació, i passarà a encapçalar Interior, fins ara de JxCat.

D’altra banda, Junts passarà a ser al capdavant del Departament d’Economia, fins ara d’ERC i, de fet, liderat pel mateix Pere Aragonès.

Com a novetat hi ha també la pròpia organització dels departaments. Se’n creen dos de nous, Feminismes i Igualtat –per a ERC- i Recerca i Universitats –per a Junts-. Les competències de Territori i de Polítiques Digitals passaran a un sol Departament, Polítiques Digitals i Infraestructures, també de JxCat

També es fusionaran Empresa i Treball per una banda i Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació per l’altra, tots dos departaments per a ERC.

Posada en escena

El vicepresident del Govern i candidat d’ERC a la presidència, Pere Aragonès, ha afirmat aquest dilluns que l’acord assolit entre ERC i JxCat es basa “en la lleialtat mútua” per afrontar la crisi de la Covid-19 i avançar cap a la independència mitjançant la formació d’un Govern fort. Segons ha recollit l’agència Efe, a la roda de premsa conjunta amb el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, als jardins del Palau Robert de Barcelona, Aragonès ha afirmat que tots dos partits han assolit “un acord per governar conjuntament en coalició” que permetrà “engegar la nova Generalitat republicana”.

El candidat republicà ha demanat disculpes a la ciutadania perquè l’acord ha requerit “probablement massa temps”, cosa que ha atribuït a què “tenim un país un país plural i divers” i “no era fàcil” superar les discrepàncies.

“Hem superat les dificultats i hem estat capaços d’entendre’ns per evitar una repetició electoral que ningú desitjava”, ha subratllat, i això permetrà formar “un govern fort per encarar els grans reptes que tenim com a país”.

Segons Aragonès, “queda molta feina per fer i tenim moltes ganes de fer-ho, començant una nova etapa d’un Govern que estarà compromès amb les polítiques de progrés”, i que tindrà “unes prioritats clares i inequívoques a fi d’impulsar una agenda transformadora en els àmbits econòmic i social, a fi de sortir de la crisi generada per la Covid-19”.

El candidat d’ERC ha expressat també el compromís de “fer compatible” la governabilitat amb “els objectius d’amnistia i autodeterminació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia