Política

La UE acorda el passaport Covid-19 per facilitar els viatges aquest estiu

El nou certificat entrarà en vigor l’1 de juliol com a màxim

Les PCR no seran gratuïtes, però Brussel·les destinarà 100 milions d’euros per cofinançar-les

La Unió Europea dona llum verd al nou passaport sanitari, que entrarà en vigor com a màxim l’1 de juliol. Després de setmanes de negociacions, el Parlament Europeu i els estats van tancar ahir un acord sobre aquest salconduit que pretén facilitar els viatges aquest estiu i salvar la temporada turística. Es dirà Certificat Digital Covid-19 de la UE, tal com demanava l’Eurocambra, i permetrà demostrar la vacunació, haver passat la Covid-19 o ser negatiu.

Els ciutadans hauran de demanar els certificats que ho acreditin i els podran imprimir o guardar en l’aplicació mòbil el seu país. Aquests documents tindran un codi QR que la policia o les línies aèries validaran amb una aplicació de verificació. Aquesta eina quedarà restringida a les autoritats competents.

En principi, amb el passaport Covid-19, els vacunats s’estalviaran les PCR i la resta no es veuran obligats a fer quarantena si presenten un test o una prova d’haver superat el virus. Ara bé, els governs europeus s’han reservat el dret a reimposar restriccions sanitàries si són “necessàries” i “proporcionades” per controlar la pandèmia.

Tot i que era la principal reivindicació del Parlament Europeu, finalment les PCR no seran gratuïtes, el que representa una “discriminació econòmica” per als no vacunats, segons la cambra. Per compensar el revés, la Comissió Europea destinarà 100 milions a cofinançar els tests a les persones que s’hagin de desplaçar més sovint.

També han quedat fora de l’acord les proves d’anticossos. Si bé els eurodiputats volien que es pogués fer servir per demostrar que s’ha superat el virus, la manca de suport científic ha xafat aquesta aspiració.

Ahir mateix l’ECDC qüestionava aquests tests i apostava per excloure’ls del passaport sanitari perquè “no poden descartar” que una persona estigui infectada en el moment del viatge.

Ratificació el juny

L’acord d’ahir estableix que el passaport serà aplicable a partir del pròxim 1 de juliol. Fonts pròximes a la reunió asseguren, no obstant això, que aquest és el límit màxim per posar-lo en marxa un cop l’Eurocambra hagi ratificat la legislació la primera setmana de juny.

Tanmateix, ahir l’eurodiputat del PSOE Juan Fernando López Aguilar es mostrava pessimista sobre la possibilitat que algun país el comenci a fer-lo servir abans perquè, en general, els estats volen tres setmanes de marge.

Vaccins efectius contra les variants

Natàlia Segura Raventós

L’oficina regional de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a Europa va assegurar ahir que totes les vacunes aprovades contra la Covid-19 són efectives contra “totes les variants del virus”. En una roda de premsa, el director de l’OMS per a Europa, Hans Kluge, va demanar, però, “prudència” perquè la pandèmia porta “noves incerteses” i continua sent una “amenaça persistent”. Per aquest motiu, l’OMS continua recomanant evitar els viatges no essencials i veu amb reticència el passaport sanitari, malgrat reconèixer la importància del turisme per a alguns països europeus.

En les últimes setmanes, la situació epidemiològica a la Unió Europea ha millorat gràcies a la campanya de vacunació, que el bloc ha confiat principalment a Pfizer-BioNTech. Ahir la Comissió Europea va signar el contracte per obtenir 1.800 milions de dosis més entre el 2021 i el 2023.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona