Política

Blinken viatja a l’Orient Mitjà per reforçar la treva

El secretari d’Estat dels EUA es reuneix amb Netanyahu i Abbas per marginar Hamas

Promet inversions a Gaza

Reforçar la treva amb les milícies de Gaza i impulsar-hi l’ajuda humanitària sense que Hamas se’n beneficiï. Aquests són els objectius oficials que van dur el secretari d’estat dels Estats Units, Anthony Blinken, a començar ahir a Israel una gira per la regió per trobar-se amb els líders israelians, palestins, egipcis i jordans.

“Vinc per demostrar el compromís dels EUA en la seguretat d’Israel i per reduir tensions a Cisjordània i a Jerusalem”, va dir Blinken en una roda de premsa conjunta amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. Blinken, que va corroborar el “suport absolut de la Casa Blanca al dret d’Israel a defensar-se”, va reconèixer que l’embat bèl·lic d’11 dies entre les autoritats israelianes i Hamas havia deixat “pèrdues profundes a tots dos cantons”: “Perdre una vida és perdre tot un món, sigui palestina o israeliana.”

Netanyahu va aprofitar la presència de Blinken per fer pressió sobre l’actuació dels representants dels EUA en una trobada que s’estava celebrant de manera simultània a Viena, on s’iniciava la cinquena tanda de converses per avaluar la tornada dels EUA a l’acord nuclear amb l’Iran, del qual Trump va sortir el 2018 en un gest aplaudit per Netanyahu: “Espero que la Casa Blanca no torni al vell acord ”, va dir el líder del Likud amb Blinken al seu costat: “Israel sempre es reservarà el dret d’atacar règims compromesos amb la creació d’armes de destrucció massiva”, hi va afegir. “Els EUA continuem reforçant la nostra aliança [amb Israel], incloent-hi les consultes sobre [el nostre paper a] les negociacions a Viena per un potencial retorn a l’acord nuclear iranià”, va dir Blinken.

En una clara referència a l’abandonament a què Trump havia sotmès els líders palestins, Blinken va afirmar que la Casa Blanca pretenia “reconstruir les relacions amb l’Autoritat Palestina”. Després que Hamas, que governa la franja de Gaza, hagi experimentat un increment en la seva popularitat a Cisjordània arran de l’últim embat amb les autoritats israelianes, les declaracions del secretari d’Estat també es poden interpretar com un intent de reforçar Al-Fatah, l’entitat que rivalitza amb Hamas pel lideratge del poble palestí. El grup liderat per Abbas controla l’Autoritat Palestina, que governa Cisjordània amb el vistiplau d’Israel a canvi d’apaivagar les revoltes contra les forces ocupants.

Després de trobar-se amb els ministres Benny Gantz i Gabi Ashkenazi, de Defensa i Afers Exteriors, respectivament, Blinken es va reunir amb el president de l’Autoritat Palestina, Mahmud Abbas. Va anunciar una inversió de 75 milions de dòlars en assistència als palestins, cinc dels quals serien invertits amb caràcter d’urgència a Gaza, mentre que 32 anirien destinats a l’Agència de l’ONU pels Refugiats Palestins. En paraules de Blinken, la Casa Blanca pretén “expandir les oportunitats” dels palestins de Cisjordània i de Gaza “per crear un ambient de major estabilitat”.

Grups palestins s’han pronunciat en contra de la visita de Blinken i de “l’imperialisme dels EUA, que juguen un paper actiu en la colonització de la terra palestina”. “Rebutgem la falsa negociació entre els nostres colonitzadors i el desaparegut i corrupte lideratge a Ramal·là”, hi afegien en referència a l’Autoritat Palestina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia