Política

Acord de l’oposició per fer fora del poder Netanyahu després de dotze anys

L’ultradretà Naftali Bennett anuncia el seu suport al centrista Yair Lapid per formar un govern d’unitat a Israel

S’alternarien en el càrrec de primer ministre

Han passat 25 mesos, però l’estancament polític d’Israel podria arribar avui a la seva fi, almenys formalment. L’ultradretà Naftali Bennett, cap del grup Yamina, va anunciar ahir al vespre un acord de coalició amb el considerat centrista Yair Lapid, del partit Yesh Atid. La unió entre tots dos permet que l’agrupació insòlita de partits de diferents ideologies que s’emmarca en l’anomenat “bloc del canvi” aglutini prou diputats per formar un nou govern, que es presentarà avui al Parlament i que farà fora Benjamin Netanyahu de la cadira de primer ministre i de l’executiu després de dotze anys consecutius al poder.

Semblava que les cinquenes eleccions a Israel des de l’abril del 2019 eren inevitables. El termini de Lapid per presentar un nou govern s’esgota dimecres a la mitjanit i l’ofensiva contra la Franja de Gaza havia tensat la corda i aturat les negociacions entre partits que l’única cosa que tenen en comú és el rebuig a Netanyahu. Segons l’acord tancat, en el nou govern, que té el suport directe de set partits, Bennett serà primer ministre fins al setembre del 2023, quan s’intercanviarà el càrrec amb el fins aleshores ministre d’Afers Estrangers, Yair Lapid.

Quan es va conèixer el progrés en les negociacions entre els dos líders, Netanyahu va proposar in extremis a Bennett i al també ultradretà Gideon Saar (líder del nou partit Nova Esperança i part del “bloc del canvi”) un govern en què tots tres s’alternessin en el càrrec de primer ministre. “En un moment tan crític com aquest, tota consideració personal ha de quedar al marge”, deia el primer ministre en funcions. “És una proposta per evitar la formació d’un perillós govern d’esquerres i per garantir un govern de dretes estable que cuidi dels ciutadans d’Israel els propers anys.” Tot i la negativa de Saar, Netanyahu va publicar la mateixa proposta per escrit i firmada pels partits d’ultradreta i ultraortodoxos que li donen suport: “Veniu ara, immediatament, a una reunió que permetrà la formació d’un govern de dretes”, exigia Netanyahu.

Els arguments de Bennett per ocupar el càrrec de primer ministre des d’un nou govern s’assemblen als de Netanyahu per retenir-lo: “En aquest moment cal posar l’interès públic per damunt de tot”, subratllava. “Quants cops hem de sacsejar el país [amb eleccions] per entendre que no podem fer un govern de dretes? És això o noves eleccions”, hi afegia. En vista dels atacs de Netanyahu, el cap de Yamina (que en hebreu vol dir ‘dreta’) va assegurar no cediran “territori”, amb referència a Cisjordània, i que no lesionaran “la identitat jueva d’Israel”.

Segons l’acord tancat, la número dos de Yamina, Ayelet Shaked, controlaria el Ministeri de l’Interior; Avigdor Lieberman (Israel Casa Nostra), Finances; Benny Gantz (Blanc i Blau), Defensa, i Merav Michaeli (Laboristes), Transports. La Llista Àrab Unida de Mansour Abbas hi donaria suport des de fora de l’executiu.

Diversos analistes preveuen que Netanyahu i l’extrema dreta religiosa s’esforçaran per desestabilitzar el país fins a trencar el govern en cas que arribi a formar-se. Deixar de ser primer ministre debilita Netanyahu davant del poder judicial en un moment en què és investigat per corrupció.

El cap del Likud fa temps que intenta expandir el seu poder sobre els tribunals, però el nou ministre de Justícia serà Saar. Tant ell com Lapid intenten fer carrera política pròpia després de sortir del Likud i de l’ombra de Netanyahu, que els volia eliminar com a contrincants.

És això [govern d’unitat] o noves eleccions
Naftali Bennett
cap de Yamina


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia