Política

El síndic analitzarà si els indults afecten drets

Ribó demana al president Aragonès celeritat per fer front a l’emergència social

El síndic de greuges, Rafael Ribó, va informar ahir el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que estan elaborant un informe sobre la repercussió legal dels indults als presos polítics que analitzaran “de quina manera garantiran o afectaran” els seus drets. No el donarà a conèixer, però, fins que el Consell de Ministres en faci la seva aprovació. Ribó va recordar que els indults ja eren una de les demandes que va fer en l’informe sobre el judici a l’1-O per solucionar el conflicte polític, juntament amb la prioritària de l’amnistia i la reforma o derogació del delicte de sedició.

Ribó va lliurar al president l’informe d’actuacions del 2020 i també li va explicar que organitzarà una trobada amb excomissaris i exmagistrats amb la intenció d’analitzar l’informe del Comitè d’Afers Legals i Drets Humans a Espanya i Turquia, que l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa ha de votar el 21 de juny sobre el fet que els polítics no han de ser processats per declaracions fetes en el marc de l’exercici dels seus mandats públics.

En un àmbit europeu li va explicar que una de les últimes actuacions és portar al comitè d’experts de la Carta Europea per a les Llengües Regionals o Minoritàries la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d’adoptar mesures cautelars urgents perquè les proves de les PAU estiguin disponibles en les tres llengües oficials.

Taula d’Emergència

Ribó també va fer especial èmfasi en el fet que el nou govern es posi a treballar per fer efectives les mesures que la Taula d’Emergència Social, que integren vuit entitats del tercer sector, va presentar el maig passat. En aquest sentit va demanar que les persones afectades greument per la crisi provocada per la pandèmia tinguin les necessitats bàsiques cobertes, tot reforçant el paper dels serveis socials bàsics. Un dels punts en què va insistir és que les persones vulnerables puguin tenir un accés fàcil a la renda garantida de ciutadania i a l’ingrés mínim vital, a més de reclamar com a “imprescindible” una nova llei del tercer sector social.

Durant la recepció i trobada al Palau de la Generalitat, en la qual Ribó va reiterar la necessitat de trobar-li un substitut perquè ja fa anys que té el mandat caducat, va informar Aragonès que ha obert una actuació d’ofici sobre les iniciatives de les administracions públiques en relació amb projectes d’implantació de diverses infraestructures d’energies renovables –eòlica i fotovoltaica– que estan generant rebuig entre les persones i diversos col·lectius d’aquells territoris. Ribó va assegurar que cal reforçar les polítiques de protecció del medi ambient i estar “més atents al diàleg” amb el territori, posant en relleu que l’informe anual també recull algunes agressions que rep el medi natural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia