Política

La UE condemna el Marroc pel fet de pressionar Espanya amb menors migrants

Una resolució al Parlament Europeu demana que es rebaixi la tensió

Les Nacions Unides veuen “molt preocupants” les devolucions en calent a Ceuta

El Parlament Europeu condemna el Marroc per l’ús que ha fet de les fronteres i els menors migrants a Ceuta per “pressionar políticament” l’Estat espanyol, que acollia el líder del Front Polisario, Brahim Ghali. Tot i la pressió de Rabat per evitar una condemna d’aquest tipus, la cambra va aprovar ahir per 397 vots a favor, 85 en contra i 196 abstencions una resolució en què renya el Marroc per haver posat “en risc” menors no acompanyats.

“Apressem el Marroc a respectar el vell compromís per reforçar la cooperació en la gestió de les fronteres i la mobilitat migratòria”, s’afirma en el text que va impulsar l’eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas a finals de maig. Arran de la seva iniciativa es va negociar una resolució conjunta del PP, PSOE, Cs i Podem. En canvi, JxCat i ERC es van abstenir.

En el text consensuat per les grans famílies polítiques de l’Eurocambra que integren els partits espanyols es lamenta l’agreujament de la “crisi diplomàtica i política” entre el Marroc i l’Estat espanyol: “Els desacords entre socis s’ha d’abordar amb diàleg diplomàtic.”

Sobre el detonant de l’episodi a Ceuta, l’Eurocambra recorre al manual. La resolució reitera que la UE manté la seva posició sobre el Sàhara Occidental. És a dir, recorden que el club europeu dona suport a les resolucions del Consell de Seguretat de l’ONU que defensen el dret del poble sahrauí a un referèndum d’autodeterminació. La resolució de l’Eurocambra evita qualsevol crítica a les autoritats espanyoles. Fins i tot lloa “la resposta eficient i professional de l’exèrcit i dels cossos de seguretat” de l’Estat. Tanmateix, no totes les instàncies internacionals parlen bé de la gestió que fa el govern espanyol de les fronteres.

El relator especial de l’ONU per a les migracions, Felipe González Morales, ja havia assegurat que les devolucions en calent d’Espanya a Ceuta i Melilla són “molt preocupants”. En un informe en què alerta del “greu impacte en els drets humans” d’aquesta pràctica, González Morales qüestiona les “barreres que imposa Espanya per accedir a la pràctica a l’asil, per la creació de zones d’excepció” en aquests territoris al nord d’Àfrica.

El relator de l’ONU també mostra preocupació per “les informacions que apunten a una discriminació dels migrants de l’Àfrica subsahariana”, a qui no se’ls deixa marxar del Marroc “per la seva aparença”. “A la pràctica no tenen accés a Espanya”, es diu en l’informe.

“Les devolucions en calent manifesten un prejudici arrelat contra els migrants, que es tradueix en un tracte discriminatori i la negació de l’accés a la recepció, selecció i valoració individualitzada de tots els motius que poden motivar l’expulsió d’una persona respectant els drets humans”, critica González Morales. Per això aquest relator exigeix als governs, també al de Pedro Sánchez, que posin fi a aquesta pràctica i respectin els drets de migrants i refugiats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona