Política

La dreta espanyola es torna a reunir a la plaça de Colón de Madrid, ara contra els indults als presos polítics

Casado, Abascal i Arrimadas eviten fotografiar-se junts

La Policia Nacional xifra en 25.000 les persones que han participat en la concentració

La plaça de Colón de Madrid ha tornat a ser protagonista aquest diumenge com a centre de protesta de la dreta espanyola contra Catalunya i, en aquest cas, contra els indults als presos polítics. Aquest cop la protesta ha estat convocada pel col·lectiu Unión 78, encapçalat per Rosa Díez, María San Gil i Fernando Savater, amb la participació del PP, Vox i Cs.

L’acte, que segons la policia ha aplegat unes 25.000 persones, s’ha retardat més de mitja hora per “problemes tècnics”, segons ha informat la mateixa Rosa Díez amb un megàfon.

Un cop ha començat l’acte, l’expresidenta d’UPyD ha advertit que “els espanyols de bé” no consentiran la mesura de gràcia que planteja el govern espanyol. “On s’és vist que un govern premiï els enemics declarats a la seva nació, propagant un sectarisme destructiu?”, s’ha preguntat Díez, que ha lamentat que es titlli els participants a la concentració d’ultradreta: “Fent això, el govern actua de manera excloent, sectària i perillosa”, ha afegit.

Contràriament al que va passar a la manifestació de Colón del 2018, que va aplegar 45.000 persones segons la delegació del govern espanyol, en aquesta ocasió no pujarà a l’escenari cap dels tres líders de la dreta. Pablo Casado, Santiago Abascal i Inés Arrimadas no preveuen fotografiar-se conjuntament.

Els manifestants han estat convocats per la plataforma Unión 78, que el 28 de maig va cridar a reaccionar contra el “xantatge” d’uns indults que “no tenen altre propòsit que conservar la majoria parlamentària” del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a qui acusa de “mantenir-se a la Moncloa a qualsevol preu”.

En la seva intervenció, Díez ha estat punyent amb un missatge centrat en posar de relleu la posició contrària del col·lectiu que representa a la decisió del govern del PSOE i Podem a tirar endavant uns indults que creu que suposen un atac als interessos del conjunt d’Espanya. “On s’és vist un govern que premiï els enemics declarats de la seva nació, un govern dedicat a dividir la societat propagant un sectarisme destructiu, i decidit a sobreviure al preu de destruir la Justícia i l’imperi de la Llei?”, s’ha preguntat Díez.

En aquest sentit, acusa Pedro Sánchez de posar la Justícia en venda amb la concessió dels indults: “Els espanyols de bé no ho consentirem”, ha advertit.

Díez creu, a més, que “legitimar els que volen trencar la convivència” no és la manera de resoldre els conflictes polítics, considerant els indults com una “amnistia encoberta al colpisme català”. A més, se sent insultada quan el govern qualifica d’ultradreta l’organització de l’acte d’aquets diumenge: “No és un govern per a tots, és un poder excloent, sectari i perillós”, ha dit en el seu parlament.

Díez ha apel·lat en dues ocasions en el seu discurs al fet d’estar fent l’acte a l’ombra de la bandera d’Espanya que oneja a la plaça de Colón com a símbol d’unitat, i ha advertit que la gestió dels indults són només una estratègia de Sánchez “per dormir dos anys més a la Moncloa”. L’acte, on s’hi ha vist banderes preconstitucionals entre els assistents, també ha comptat amb la participació de l’escriptor Andrés Trapiello i el president del col·lectiu S’ha acabat, Yeray Mellado.

“Aquest és un acte moral i polític, sóc aquí per respecte a mi mateix, perquè no hi ha major utilitat pública que dir el mateix que es diu en privat, se sigui de dreta, centre o esquerra, i dir als quatre vents: no als indults!”, ha exclamat Trapiello. Per la seva banda, Mellado ha dit que no es poden permetre “mes atropellaments a la justícia”, i ha considerat que els indults “més enllà d’un insult són un error”, i els ha qualificat com el resultat de “40 anys de concessions”.

Qui és Unión 78

La plataforma Unión 78 que convoca la concentració va començar a caminar el febrer del 2020 “davant la greu preocupació que ens inspira la composició de l’actual govern, on figuren membres d’un partit que s’ha declarat obertament contrari a la Constitució del 78 i que es recolza en grups polítics separatismes o vinculats al molt recent terrorisme”.

Compta amb el suport de personalitats com Andrés Trapiello, Félix Ovejero, Félix de Azúa i la periodista Elvira Roca. També l’exalcalde de La Coruña Francisco Vázquez, el cineasta Iñaki Arteta i els professors Carlos Martínez Gorriarán i Rogelio Alonso.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia