Política

Irídia i Òmnium aconsegueixen que s’investigui si la lesió a Roger Español durant l’1-O va ser amb voluntat de fer mal

Irídia, com a acusació particular, i Òmnium Cultural, com a acusació popular, han aconseguit que s’investigui si la lesió a l’ull que va patir Roger Español durant l’1-O per part de la policia espanyola va ser intencionada i amb voluntat de fer-li mal.

Així ho ha considerat l’Audiència de Barcelona, que ha admès a tràmit els recursos presentats en què l’alt tribunal català demana deixar la porta oberta al fet que la lesió que va patir Roger Español per part de la policia durant l’1-O fos amb intencionalitat.

D’aquesta manera, l’Audiència no creu que la lesió a l’ull d’Español fos el resultat d’una actuació policial fortuïta, sinó que hi la probabilitat que els agents li disparessin intencionadament.

Segons el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, la resolució de l’Audiència de Barcelona sobre aquest cas “evidencia que l’Estat espanyol continua negligint la seva obligació d’investigar la brutalitat policial de l’1-O, tal i com consta en els tractats internacionals i li reclamen les principals organitzacions de defensa de drets humans d’arreu del món”.

Per la seva part, des d’Irídia han volgut remarcar: “Estem davant una resolució molt important en el present procediment i en el treball per acabar amb la impunitat davant els casos de mutilació ocular per impacte de bales de goma”.

La resolució de l’Audiència de Barcelona, que dona la raó a Irídia i Òmnium, contradiu el que fins ara havia mantingut el Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona, qui instrueix la causa, ja que afirma que les lesions ocasionades són constitutives d’un delicte dolós de lesions incloses dins de l’article 149.1 del Codi Penal, amb penes que podrien arribar fins als 12 anys de presó.

Aquest posicionament també contradiu les argumentacions de la Fiscalia, que sosté que el fet de dispar de la bala de goma que va acabar ferint l’ull d’Español no havia estat intencionat. 

Durant l’1-O, un total de 1.066 persones van resultar ferides per la brutalitat policial. Això va derivar en un total de 633 denúncies presentades i 13 causes obertes a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia