Política

Arrenca a Brussel·les la cimera de l’OTAN

És la primera trobada de tots aliats transatlàntics amb el president dels EUA Joe Biden

Els líders de l’Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord (OTAN) es reuneixen aquest dilluns a Brussel·les per discutir noves amenaces com la Xina. A la seva arribada al matí, el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha assegurat que el règim de Xi Jinping està reforçant les seves capacitats militars i cada cop actua amb una actitud més “coercitiva”. “És un repte que hem d’enfrontar de manera conjunta”, ha avisat. És la primera trobada de tots aliats transatlàntics amb el president dels Estats Units Joe Biden. “Obrirem un nou capítol en la relació transatlàntica”, ha afirmat Stoltenberg després de quatre anys difícils amb Donald Trump a la Casa Blanca.

Els líders de l’OTAN també parlaran sobre la relació amb Rússia, que està en “el punt més baix” des de la Guerra Freda, segons Stoltenberg. El president dels EUA mantindrà una reunió a Ginebra dimarts a la tarda amb el president rus Vladimir Putin per parlar sobre Ucraïna, Bielorússia, els ciberatacs des de territori rus, així com de l’empresonament del dissident Alexei Navalni. Amb aquesta trobada Washington busca “restablir la predictibilitat i estabilitat” en les relacions amb Moscou.

Xina, una nova amenaça?

Per primera vegada els líders de l’OTAN preparen una estratègia de seguretat que preveu incloure la Xina com a nova amenaça. Un dels principals objectius de Biden en el primer viatge oficial a l’estranger és reclutar suports entre els socis atlàntics i europeus per al seu enfrontament amb Pequín. “Rússia no està actuant de forma consistent, tampoc la Xina”, ha avisat Biden a la seva arribada a la cimera demanat als seus aliats “més coordinació” per tractar amb aquestes dues potències.

Tanmateix, alguns països com Alemanya, França i el Regne Unit són reticents a crear un bloc opositor al gegant asiàtic. En declaracions a la premsa a la cimera de l’OTAN, el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha assegurat que els aliats “no volen una guerra freda” amb la Xina. “Hi ha reptes, però també oportunitats”, ha defensat.

“No podem ser naïfs, hem de parlar sobre la Xina, però cal mantenir el diàleg”, ha dit també el primer ministre holandès, Mark Rutte, que defensa una estratègia “equilibrada. Per la seva banda, el primer ministre d’Hongria, Viktor Orbán, està en contra d’una “guerra freda” amb la Xina. “És una mala idea”, ha reblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona