Política

Recurs estatal contra la llei de lloguers però sense suspensió

El ministre Ábalos veu “impossible” no recórrer contra la regulació per “l’anticonstitucionalitat evident”

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, considera “impossible” no recórrer contra la llei catalana que regula els preus del lloguer en subratllar ahir que “l’anticonstitucionalitat és tan evident” que “no es pot passar per alt”. Ábalos donava així suport a la decisió que prendrà avui el Consell de Ministres per presentar un recurs al Tribunal Constitucional (TC), encara que el govern estatal no demanarà la suspensió automàtica de la llei.

Segons el ministre, permetre que la norma es continuï aplicant ara com ara “no deixa de ser un gest important”, però ha recalcat que la seva legalitat està en qüestió. Ábalos s’hi va referir en la roda de premsa que va fer a la seu nacional del PSOE després de la reunió de l’executiva del partit.

El secretari d’organització socialista va justificar el recurs davant el TC en el fet que és “molt difícil” no registrar-lo en vista de l’informe “tan negatiu” dictat per la comissió de Garanties Estatutàries de Catalunya sobre la norma que el Parlament va aprovar al setembre amb el suport de JxCat, ERC, els comuns i la CUP. “Amb aquest informe, és impossible no recórrer-hi en contra. L’anticonstitucionalitat és tan evident que no es pot passar per alt”, va emfasitzar.

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, considera un “error polític gravíssim” que el govern espanyol recorri contra la llei catalana d’habitatge. “La llei està ajudant la gent a poder tenir un habitatge assequible i garantir el dret a l’habitatge”, ha respost en roda de premsa Vilalta, que ha valorat que l’executiu de Sánchez “ni fa ni deixa fer” en aquesta matèria. Per Vilalta el “gest important” a què s’ha referit Ábalos per no haver sol·licitat des de l’executiu de Sànchez la suspensió de la llei seria no recórrer contra la norma ni “intentar torpedinar-la”.

Entre les mesures que conté la norma autonòmica, hi ha l’obligació de congelar o abaixar el preu dels lloguers si es detecten zones amb “tensió” residencial a les 60 ciutats catalanes de més de 20.000 habitants.

LA FRASE

És impossible no recórrer-hi en contra. L’anticonstitucionalitat és tan evident que no es pot passar per alt
José Luis Ábalos
Ministre de transports, mobilitat i agenda urbana


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia