Política

Aragonès insta l’Estat a portar una proposta a la taula de diàleg

El republicà confia que la negociació amb el govern espanyol serveixi per buscar “acords” que passin per donar veu a la ciutadania

El president demana el traspàs a la Generalitat del port i l’aeroport de Barcelona i del consorci de la Zona Franca

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha instat el govern espanyol a portar una proposta a la taula de diàleg.

Durant la sessió inaugural aquest dimecres de les Jornades del Cercle d’Economia, el cap del govern català ha defensat que “una societat madura no ha de tenir por a afrontar tots els debats”. “Veurem si es constata que és la voluntat de l’Estat. Espero que sí”, ha afegit. I és que segons ell, l’Estat té l’“obligació” de presentar la seva proposta a la taula de diàleg.

Aragonès ha desitjat  que la negociació amb Madrid serveixi per buscar “acords” que passin per la decisió de la ciutadania. Segons ell, a la negociació, cal “contraposar models” per poder “avançar” en el procés de diàleg, un escenari que preveu “extremadament complicat” però alhora “necessari”.

En aquest sentit, ha destacat que Catalunya té ara “l’oportunitat” d’avançar en la gestió del conflicte amb Espanya, després del resultat del 14-F. El republicà troba “imprescindible” passar de no confrontar propostes o fer-ho només a nivell “retòric”, a poder-ho fer a escala “pràctica”, a partir del diàleg.

De fet, el president ha centrat part del seu discurs en reivindicar la negociació amb l’Estat davant l’empresariat català i a refermar el seu “compromís” amb la via del diàleg. “Cal obrir una etapa on es posin damunt la taula les propostes per una solució”. Aquesta solució ha d’estar “ratificada” per la ciutadania.

El cap del govern, que ha reivindicat la Declaració de Pedralbes del desembre de 2018, ha sentenciat que els “passos endavant” que es poden produir les properes setmanes seran “senyal” que sí que es pot avançar en el camí del diàleg.

El president ha reiterat el seu “compromís” amb el diàleg, a la vegada que ha avisat que no renunciarà als seus ideals independentistes i republicans.

D’altra banda, Aragonès ha insistit que les relacions público-privades s’han de reequilibrar per disminuir el benefici privat i augmentar-ne el social.

Davant l’empresariat català, el president ha demanat el traspàs a la Generalitat del port de Barcelona, l’aeroport del Prat i del consorci de la Zona Franca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia