Política

Biden i Putin valoren “positivament” la trobada a Ginebra

Els presidents nord-americà i rus es reconeixen la voluntat mútua d’apropar posicions

Washington adverteix Moscou que respondrà si hi ha més ciberatacs, dels quals el Kremlin es desvincula

El president dels Estats Units d’Amèrica (EUA), Joe Biden, i el seu homòleg rus, Vladimir Putin, han coincidit a valorar positivament la seva entrevista a Ginebra (Suïssa), malgrat les discrepàncies i tensions existents entre els dos països

Biden ha comentat que la conversa ha estat “positiva” i “sense amenaces”.  “Hi ha perspectives genuïnes per millorar les relacions”, ha dit el nord-americà després de la trobada d’aquest dimecres amb el president de Rússia, que s’ha allargat unes tres hores. El demòcrata s’ha mostrat satisfet amb la trobada i veu voluntat per intentar trobar solucions de forma “pràctica” als grans reptes que tenen. “És un interès mutu”, ha assegurat.

En la mateixa línia, Putin ha destacat que la reunió ha estat “constructiva” i “no hi ha hagut cap hostilitat”. “Al contrari. La nostra trobada ha transcorregut en clau de principis. Les nostres valoracions difereixen en molts aspectes, però des del meu punt de vista, totes dues parts han demostrat el desig de comprendre’s l’una a l’altre i de buscar un apropament de les posicions”, ha dit. “Les dues parts hem expressat la intenció d’entendre’ns i buscar terreny comú”, ha afirmat.

Com a primer pas, els EUA i Rússia han acordat restablir els respectius ambaixadors a Moscou i Washington. A part de parlar sobre la relació bilateral, tots dos també han tractat altres afers internacionals d’interès com Síria, l’Afganistan, Ucraïna, Bielorússia i l’Àrtic.

Més enllà d’aquests gestos, Washington ha avisat que respondrà si hi ha atacs informàtics des de  Rússia. “Tenim una capacitat cibernètica important”, ha advertit Biden arran d’una sèrie de recents ciberatacs als EUA.

Putin ha negat cap vinculació amb els pirates informàtics que, per exemple, van paralitzar una de les xarxes d’oleoductes més importants de la costa est del país. No obstant això, el president nord-americà ha marcat una línia vermella al líder rus, al qual ha lliurat una llista de 16 infraestructures crítiques que haurien de ser intocables. El Kremlin s’ha compromès a fer “consultes” al respecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia