Política

Puigneró creu que l’informe del Consell d’Europa demana “implícitament” una amnistia

El vicepresident del govern considera que la mesura de gràcia“no resol” el conflicte polític i la situació de les “més de 3.000 persones perseguides”

Defensa que JxCat tingui “finestres de diàleg discretes” amb el govern espanyol: “S’han de mantenir”

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha considerat aquest dimarts que l’informe del Consell d’Europa que reclama l’alliberament dels líders polítics empresonats pel referèndum de l’1 d’octubre de 2017 i la retirada de les euroordres demana “implícitament” l’amnistia per al sobiranisme català. “Està dient a l’Estat espanyol que l’indult només repara nou casos i no hi ha una acció per resoldre el conjunt de la repressió”, ha assegurat en una entrevista amb TV3.

El també conseller de Polítiques Digitals i Territori creu que aquest informe és una “rebregada” per a l’Estat i l’ha vinculat a la concessió de l’indult que aprovarà aquest mateix dimarts el Consell de Ministres i que va anunciar dilluns el president espanyol a Barcelona: “No és casual que Pedro Sánchez vingués ahir a Catalunya a dir que faria aquests indults”.

“Promet que indultarà nou persones i, a la tarda, li diuen que no n’hi ha prou”, ha afirmat Puigneró, que ha criticat que els indults “no resolen” el conflicte polític i la situació de les “més de 3.000 persones perseguides”, com l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, ara eurodiputats. “S’ha de deixar de perseguir dissidents polítics, permetre el retorn amb seguretat dels exiliats i, per tant, anar retirant totes les ordres d’extradició”, ha assenyalat.

Sobre l’escenari que obre l’indult dels presos de l’1-O, ha recordat que ERC i JxCat han acordat al pacte d’investidura de Pere Aragonès com a president de la Generalitat fer “una aposta sincera, amb resultats, pel diàleg i la negociació” amb l’Estat, però que “si això no funciona i el govern espanyol no es mou ni un mil·límetre” no descarta “cap via”. “Si l’Estat no vol fer-ho pactadament i dialogadament, ho farem d’una altra manera”, ha insistit. Preguntat per si això vol dir recuperar la unilateralitat, ha indicat que ja es va emprar el 2017 i que estan “disposats a tornar-ho a fer”, però que la decisió ha de ser pactada pel conjunt de l’independentisme.

El vicepresident ha dit desconèixer qualsevol hipotètica negociació entre ERC i el PSOE sobre la tramitació dels indults i ha dit que no li consta un contacte similar entre el govern espanyol i JxCat. Tot i això, ha defensat que la seva formació tingui “finestres de diàleg discretes” amb l’executiu espanyol “perquè en qualsevol conflicte s’han de mantenir”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona