Política

Els presos sortiran avui junts un cop signats els indults

El Suprem no els demora per no exposar-se a la retenció il·legal

Aragonès els esperarà a la porta de Lledoners

Que els nou presos polítics estiguin dispersos entre els centres penitenciaris de Lledoners, Puig de les Basses i Wad-Ras evitarà una fotografia instantània de grup, però Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Raül Romeva, Dolors Bassa, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart abandonaran avui la cel·la i recobraran la llibertat després d’entre 1.328 i 1.345 dies (els Jordis). Si bé el temps d’execució de l’indult un cop s’aprova i és firmat pel rei Felip VI i es publica al BOE no està taxat enlloc, el Tribunal Suprem ha volgut evitar la demora per no exposar-se al risc real d’incórrer en un cas de retenció il·legal.

A l’hora d’executar els alliberaments, el Suprem era presoner del greuge comparatiu amb els seus paral·lelismes històrics: quan la vigília del Nadal del 1998 el govern de José María Aznar va indultar l’exministre de l’Interior José Barrionuevo i la seva mà dreta Rafael Vera, la seva sortida de la presó va ser immediata. Aleshores, però, el Suprem havia fet un informe favorable a l’indult, així que complia amb celeritat la voluntat dels seus dictats. En el cas dels presos polítics, el seu informe és bel·licosament contrari a la gràcia.

12 hores: foto de grup

A la porta de Lledoners, a les dotze del migdia hi haurà una foto de grup dels set homes. L’advocat Jordi Pina va relatar ahir que els seus representats Sànchez, Turull i Rull sortiran “sí o sí” a les dotze, ja sigui per l’aval del Suprem o pel permís penitenciari previ. Es dona la circumstància que abans que Pedro Sánchez formalitzés ahir els indults tots els presos ja tenien demanats permisos coincidint amb Sant Joan entre els dies 23 o 24 fins al 27 de juny. La previsió és que tant ells com Forcadell i Bassa s’emportin el gruix de les seves pertinences, si bé podrien tornar als seus respectius centres durant la setmana que ve per acabar de recollir el material acumulat en més de tres anys, tot i que la cortesia i el costum entre presos és cedir el material als que es queden complint pena.

A la porta de Lledoners els esperarà el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ahir va ajornar les cites amb Cs i el PP per poder acompanyar els presos el dia del recobrament de la llibertat.

LA XIFRA

1.345
dies
han passat els Jordis a la presó abans de ser indultats i poder recuperar la seva llibertat avui.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona