Política

“Lluitaré amb més força que mai pel retorn dels exiliats”

Forcadell rep l’indult com una victòria; “només heu de pensar en el que diu tota la gent que ens vol tancats”

“Amnistia és el que volem, i ho aconseguirem per a tots els represaliats”, clama

“Amnistia és el que volem, i no patiu que ho aconseguirem.” Aquestes van ser ahir les primeres paraules de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell tan bon punt va trepitjar el carrer amb l’indult ja sota el braç. Un missatge i una promesa que va reblar en el comiat: “Ara que estem fora, lluitaré amb més força que mai perquè els nostres companys a l’exili puguin tornar a ser a casa i a ser lliures com nosaltres”, assegurava.

Malgrat la pluja, un centenar de persones es van aplegar a les portes del centre penitenciari de Wad Ras per rebre l’expresidenta el mateix dia que complia 39 mesos del seu primer ingrés en una presó, el 23 de març del 2018, a Alcalá Meco. Més tard vindrien altres llargues estades als centres catalans de Mas Enric i finalment Wad Ras.

Tres anys després, les paraules de Forcadell ahir mostraven la sortida de la presó d’una dona forta, agraïda a la ciutadania que s’ha mobilitzat durant tot aquest temps, ja fos al carrer o enviant-li cartes de suport, i optimista i amb ganes de demostrar que allò també era una “victòria” de tots, malgrat que no fos “la nostra proposta”. “És veritat que no és una gran victòria, però no tingueu cap dubte que si l’independentisme no hagués guanyat elecció rere elecció, si no hi haguessin hagut victòries judicials a Europa i sense les mobilitzacions que s’han fet, avui no estaríem aquí”, assegurava. En aquest sentit, Forcadell va reclamar als assistents, entre els quals hi havia la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i els consellers Jaume Giró, Joan Ignasi Elena, Roger Torrent i Tània Verge, “fer servir aquesta petita victòria per aconseguir la nostra gran victòria: l’autodeterminació, l’amnistia i la república catalana”. I més motius per “viure” l’indult com una “victòria”: “Només heu de pensar en la gent que ens vol tancada a la presó i en el que diuen la dreta i l’extrema dreta.”

Alegria incompleta

Forcadell, que avui passarà la revetlla a casa d’un dels fills i el cap de setmana té previst visitar la seva mare, admetia que el dia d’ahir era “una alegria per als que hem sortit de la presó i per a les nostres famílies, però no és completa”, va afegir-hi. I repetia: “El que volem és la fi de la repressió, que tots els represaliats puguin sortir al carrer com nosaltres, sense por a res”, demanava, i assegurava que l’indult “era un primer pas en aquest camí”.

Forcadell també va tenir paraules per a les companyes de cada un dels centres penitenciaris on ha estat i ha compartit “dies i nits llargues”. Elles “m’han ajudat a ser més forta i més empàtica; per això, des que soc a la presó ser feminista té més sentit que mai”, assegurava. Abans d’agafar el cotxe que l’havia de tornar a casa i envoltada d’un núvol de fotògrafs, paraigües i gent que l’abraçava i l’obsequiava, Forcadell es va anar acomiadant també de forma emotiva de moltes de les persones que des del partit l’han anat acompanyant aquests anys de captiveri, com ara la diputada Raquel Sans. També hi era la diputada Meritxell Serret, que fins al mes de març va estar exiliada a Brussel·les, on exercia de delegada del govern català. Serret ja va declarar l’abril davant del Tribunal Suprem per un delicte de desobediència i malversació, i va sortir sense la petició de mesures cautelars. Serret va ser la primera exiliada que es va trobar cara a cara amb el jutge Pablo Llarena.

L’amnistia és el que volem, i no patiu que ho aconseguirem per a tots els exiliats i represaliats
Les dones de les presons m’han ajudat a ser més empàtica i forta. Des que soc a la presó ser feminista té més sentit que mai
Sense les victòries electorals a Catalunya i judicials a Europa i les mobilitzacions, ara no estaríem aquí
Carme Forcadell
expresidenta del parlament

Dedicada ara a la família i als seus llibres

Carme Forcadell surt de la presó amb la intenció de recuperar tot el temps perdut amb la seva gran família: mare, fills, nets, germans. De moment es donarà un temps de descans –ella ja està jubilada–, però sí que té previst dedicar temps també als seus llibres escrits durant la seva estada a la presó. Forcadell va sortir amb el tercer grau que li va ser revocat dues vegades: el desembre del 2020 i l’abril del 2021. Sense els lligams que la tenien subjecta a horaris i calendaris entre quatre parets, Forcadell també destinarà part de la seva llibertat als seus llibres: Escrivim el futur amb tina lila, de l’editorial Destino, on narra l’esforç per millorar la vida de les preses i la seva aposta pel feminisme. Les paraules seran sempre lliures és el segon llibre signat per Forcadell, un àlbum il·lustrat en què explica als seus nets per què va acabar a la presó com a presidenta del Parlament de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona