Política

“Sortim a treballar per la república”

Els presos polítics abandonen Lledoners refermant el compromís en la lluita per la independència i l’amnistia de tots els represaliats

Conjur unànime per acabar allò iniciat l’1-O, que Junqueras trasllada ara “al terreny de la política”

En un matí plujós, hi va haver tants periodistes com gent mobilitzada

“Sortim a continuar treballant per l’amnistia de tots els represaliats i per la república.” Amb aquest esperit verbalitzat d’una o altra manera per tots els fins ahir presos polítics, i un compromís refermat en l’activisme independentista malgrat que se’ls mantenen les inhabilitacions i els seus indults estan condicionats al fet que no hi tornin, els responsables de l’1-O condemnats en conjunt a 100 anys de presó pel Tribunal Suprem ja són des d’ahir a casa, plenament lliures.

“Avui no s’acaba res, tot continua; som nou persones més que ens afegim al compromís de treballar per la llibertat de tothom, i per la llibertat d’aquest país”, resumia l’exvicepresident Oriol Junqueras a la sortida de la presó de Lledoners, en un petit escenari muntat en un camp de blat acabat de segar, i flanquejat per la flama de Sant Joan, acabada de baixar del Canigó. “La presó no ens doblega davant de res; al contrari, reforça cadascun dels nostres convenciments”, reblava. El líder d’ERC, això sí, proclamava la intenció ara de “traslladar al terreny de la política” totes les aspiracions, compromisos i ideals del moviment, per entrar en l’etapa de diàleg que s’obre entre governs. En la mateixa línia, el president Pere Aragonès es conjurava en una breu al·locució final per convertir l’alegria d’ahir, que “no és completa”, en “energia per seguir treballant” en una solució política global, que, segons ell, només pot ser l’amnistia que permeti el retorn dels exiliats i que la gent voti el seu futur en un referèndum. Dimarts vinent ja té cita amb el seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, per posar fil a l’agulla.

Una jornada històrica

Feia més de tres anys i mig que s’esperava la imatge, una més que passarà a engruixir els llibres d’història del país. I es va produir amb puntualitat, després que el BOE publiqués al matí els nou indults aprovats la vigília pel govern espanyol, i el Suprem s’abstingués aquest cop de demorar-ne l’execució. Els manaments judicials de llibertat arribaven a quarts d’onze del matí als centres penitenciaris, i al punt del migdia, després d’haver completat els tràmits corresponents, els set ingressats al mòdul 2 de la presó del Bages en sortien plegats per ja no haver de tornar-hi a entrar més. Ho feien, just en el moment que cessava la pluja que havia caigut durant el matí, tot enarborant una pancarta amb el lema “Freedom for Catalonia”, llibertat per a Catalunya, en anglès, conscients que la que protagonitzaven era una notícia d’abast internacional, com testimoniaven les desenes de periodistes –alguns de mitjans estrangers– congregats a les portes, ben bé tants com activistes independentistes que hi van acudir amb estelades i pancartes demanant l’amnistia –a peu, això sí, perquè els Mossos tallaven els accessos– per rebre els artífexs de l’1-O.

A la porta del recinte, el president Aragonès els esperava al capdavant d’una comitiva del govern amb les conselleres de Drets Socials, Violant Cervera, i Cultura, Natàlia Garriga, així com el de Salut, Josep Maria Argimon, a més d’una nodrida delegació dels partits independentistes, amb diputats com Núria Picas i Lluís Salvadó (ERC), un altre dels que estan pendent de judici pel referèndum; Albert Batet i Josep Rius (Junts) o Dolors Sabaté (CUP). “Avui no és un dia de renúncia, ens reafirmem a seguir lluitant per no deixar ningú enrere”, proclamava el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que després d’un record per als exiliats, s’enorgullia d’haver mantingut el seu càrrec tot i els vora quatre anys de reclusió. “Seguirem exercint cadascun dels drets condemnats pel Suprem”, desafiava també, en al·lusió als de reunió i manifestació pacífica.

La seva abraçada amb Jordi Sànchez –els dos líders socials condemnats per la multitudinària protesta del 20-S contra els escorcolls de la Guàrdia Civil a la seu d’Economia, que són els que han estat més temps a la presó– va ser una altra de les imatges de la matinal. “La nostra sortida és també un homenatge a tota la gent de l’exili”, reblava l’expresident de l’ANC, que es mostrava “determinat” a guanyar ara el que no es va poder l’1-O. Sànchez, visiblement emocionat i agraït a tots els que, com Joan Bonanit, també present ahir, els han fet costat en els més de 1.300 dies de reclusió, va denunciar que l’Estat espanyol “no accepta” el que diuen els tribunals europeus, ja que no respecta la immunitat dels eurodiputats a l’exili, i es va conjurar per a una “victòria immediata”, que no és altra que la condemna del regne d’Espanya al Tribunal d’Estrasburg per haver vulnerat “els drets i llibertats” dels catalans.

L’exconseller d’Interior, Quim Forn, rememorava el Freedom for Catalonia que ja havia reivindicat el 1992 pels Jocs de Barcelona. “Avui és la continuïtat”, s’enorgullia, mentre refermava: “Sortim amb les nostres conviccions inamovibles, continuem pensant exactament el mateix.” Josep Rull, extitular de Territori, tenia ganes d’agrair tots els suports, també als funcionaris i altres presos per les seves “tones d’humanitat i esperança”. “Sortim amb les conviccions més fortes que mai”, proclamava, mentre es mostrava igualment disposat a lluitar per aconseguir la independència, “malgrat que ens diuen que no hi tenim dret”. També molt sentit va ser el seu record per a l’exconseller de la Presidència Jordi Turull, a qui van tancar en ple debat d’investidura com a president de la Generalitat el març del 2018. “Fins que els exiliats no siguin lliures la nostra llibertat no serà plena”, subratllava ahir Turull, que lamentava les limitacions del seu indult. “El nostre compromís per culminar l’1-O ni és parcial, ni és reversible ni és condicionat”, proclamava, abans d’acabar amb un record per a l’expresidenta d’Òmnium Muriel Casals.

“Avui no s’acaba res, sortim a treballar per la llibertat, l’amnistia i l’autodeterminació”, subratllava l’exconseller d’Exteriors Raül Romeva, que assegurava que seran al costat de les més de 3.000 persones pendents encara de processos judicials. “Si creuen que tancant-nos ens tanquen les ganes, és que s’han equivocat de poble i s’han equivocat d’època”, emfasitzava.

Amb Turull fent de mestre de cerimònies, i instant Junqueras que marqués el to, el cant d’Els segadors va tancar l’acte, l’últim que l’independentisme confia haver der celebrar a les portes d’una presó. Un dels últims a enfilar cap a casa, carretera avall, era el capellà de Lledoners, Joan Prat, que va voler ser al comiat d’unes persones amb qui admetia que ha creat llaços d’amistat en aquest temps. A partir d’ara són ben lliures de mantenir-los, però ja fora dels murs de la presó.

LES FRASES

La repressió no ens ha vençut i no ens vencerà. No existeix l’indult que farà callar el poble de Catalunya
Jordi Cuixart
president d’òmnium cultural
No acceptarem cap silenci a canvi de cap indult. Sortim amb la cara ben alta i el cor fixat a guanyar el que no vam poder l’1-O
Jordi Sànchez
expresident de l’anc
Sortim amb el compromís de seguir treballant des de la política per fer tot allò que mai n’hauria d’haver sortit
Oriol Junqueras
exvicepresident de la generalitat
Seguirem lluitant per la independència, i seguirem treballant pel retorn dels exiliats i per la justícia per a tots els represaliats
Quim Forn
exconseller d’interior
Els que han de demanar perdó són els que van picar la nostra gent per voler expressar en pau el seu dret a ser lliures
Josep Rull
exconseller de territori
Els companys a l’exili han demostrat que a Europa hi ha un Guantánamo de la justícia, el Suprem i l’Audiencia Nacional
Jordi Turull
exconseller de la presidència
El 2015 dèiem ‘anem a totes’. Doncs avui seguim treballant, construint, sumant en aquest camí irreversible que culminarem
Raül Romeva
exconseller d’acció exterior
Ningú més ha de tornar a entrar en una presó a Catalunya pel seu compromís polític. Mai més cap pres polític a Catalunya
Pere Aragonès
president de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona