Política

Creix la protesta contra Abbas i el seu vincle amb Israel

La mort sota custòdia policial d’un crític amb Fatah i el president palestí desferma la indignació a Cisjordània

El palestí Nizar Banat, conegut per la seva crítica contra l’Autoritat Palestina (AP) i contra els seus cossos de seguretat, va morir ahir mentre estava sota custòdia de la mateixa policia palestina. La seva mort va ser anunciada a les 8 h del matí, cinc hores més tard que una vintena de policies se l’enduguessin de casa seva després de tombar-ne la porta, a Hebron. Segons la família de Banat, els agents van colpejar-lo amb una barra metàl·lica mentre dormia, van llençar-li gas pebre a la cara i el van apallissar mentre retenien els seus éssers estimats a punta de pistola.

Banat, de 44 anys, era una de les grans veus contràries a Mahmud Abbas, el president de l’AP, i el seu partit, Fatah, del qual havia format part en el passat. L’activista tenia milers de seguidors a les xarxes socials, on publicava crítiques contra les autoritats i on demanava a les nacions occidentals que aturessin el seu finançament a l’AP per aturar el seu autoritarisme i les seves violacions dels drets humans. L’activista hauria participat a les eleccions presidencials palestines convocades pel passat 22 de maig si no fos perquè Abbàs les va suspendre davant del temor de perdre-les en favor de Hamas.

L’atac contra Banat no és cap sorpresa. Al maig, homes armats van disparar munició real i van llençar bombes de fum i de gas lacrimogen contra casa seva mentre la dona i els fills eren dins. Banat va acusar de l’agressió Abbas, al·legant que el seu partit és l’únic que té accés a aquest tipus d’armament, i va advertir que “els europeus han de saber que financen això”.

La residència de Banat és a una part d’Hebron controlada per l’exèrcit israelià, fet que implica una entesa prèvia entre l’AP i Israel.

Com a reacció, centenars de persones van concentrar-se a Ramallah i a Hebron: “La gent crida contra l’opressió de l’AP i contra la seva coordinació amb Israel”, diu l’activista palestina Shahd Qaddoura a El Punt Avui. “Les forces de seguretat de l’AP els han llençat gas lacrimogen i els han barrat al pas perquè es dirigien cap a l’oficina presidencial [d’Abbas]”, hi afegeix. A Cisjordània, molts veuen l’AP com un cos que fa la feina bruta a Israel, alliberant-lo de la incòmoda gestió dels territoris que manté ocupats. A les protestes es van veure manifestants desarmats cridant als policies palestins que abandonin l’aliança amb Israel i assegurant-los que els protegirien si ho feien.

Veus contràries a Fatah denuncien un increment en la repressió en contra seva i adverteixen que la mort de Banat és un avís a navegants per part d’Abbas. Issa Amro, un altre activista d’Hebron, va ser detingut a començaments de setmana després d’escriure crítiques a Facebook. Aquests fets tenen lloc en un moment desfavorable per a l’AP, la reputació de la qual ha quedat damnificada després de l’auge de Hamas arran de l’intercanvi d’atacs de l’organització palestina amb el govern d’Israel.

LA FRASE

La gent crida contra l’opressió de l’Autoritat Palestina i la seva coordinació amb Israel
Shahd Qaddoura
ACTIVISTA PALESTINA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona